Bodite pripravljeni na Oktoberfest

Foto: Žurnal24 Pivo na Oktoberfestu uradno strežejo do 22.30, a divja zabava traja precej dlje.
V Münchnu se 22. septembra začenja legendarni Oktoberfest in Bavarci so spet polni nasvetov, "kako preživeti Oktoberfest, ne da bi bil videti butast".
Oglej si celoten članek

Kako, kaj, kje in kdaj naročiti hrano ter pivo, kako strateško nazdraviti ... to znanje bi moral pred prihodom na praznik piva in klobas, ki bo trajal do sedmega oktobra, osvojiti vsak obiskovalec, pravijo domačini. Za začetek kratka lekcija iz zgodovine. Kljub imenu se Oktoberfest začne septembra – začetek so premaknili na september, ker je takrat vreme na Bavarskem običajno lepo, obiskovalcem je še vroče in popijejo več. Prvi se je zgodil davnega leta 1810, ko so s konjsko dirko proslavili poroko princa Ludwiga. Med obema svetovnima vojnama je pivska veselica odpadla, sicer pa je bil Oktoberfest od začetka odpovedan štiriindvajsetkrat. Lani je na Oktoberfest prišlo več kot 6,5 milijona ljudi, ki naj bi po grlu zlili skoraj sedem milijonov litrov piva, so ponosno sporočili iz münchenske turistične pisarne. Se vam zdi sumljivo malo?

Naj se vam zdi še tako smešno, nikoli se odkrito ne posmehujte bavarski narodni noši. © GettyImages

 
Nazdravljali boste veliko
In ravno prvo dejanje pitja – nazdravljanje z vrčkom piva – se lahko mimogrede spremeni v majhno katastrofo. Trčite s spodnjim delom vrčka, pravijo poznavalci, sicer lahko končate mokri in s polnim naročjem črepinj. Šotor, kjer se (ga) boste nažrli, izberite še trezni – Schottenhamel je najbolj priljubljen med mladimi pivci, v Ochsenbraterei dobite vola na res veliko načinov, v Weinzeltu strežejo tudi vino, v Hippodrom se pridejo pokazat zvezdniki ... Čeprav so šotori ogromni, se hitro napolnijo, zato začnite pred poldnevom ali pa mizo rezervirajte veliko prej. Kadar prisedete k neznancem, bo pravi pozdrav Gruss' Gott! Neznanci se na Oktoberfestu med seboj pogovarjajo, zato se pripravite, da boste morali govoriti. Nedvomno najpomembnejša čarobna beseda, ki si jo ponavljajte vsak dan, pa je Prost! Na zdravje!

Na vrtiljake in druge "mučilne naprave" pod vplivom opojnih substanc nikar ne hodite. © GettyImages

 
Letos slabih osem evrov za Mass
Pivovarne, katerih pivo točijo na Oktoberfestu, za "največji dogodek leta" pripravijo posebne zvarke – pozor, nekateri imajo okoli šest odstotkov alkohola. Strežejo jih (z izjemo pšeničnega piva) v litrskih vrčkih, a nikar ne naročajte "liter piva, prosim". Še ena čarobna beseda je Mass in Bavarci vsako leto besno ugibajo, koliko bo stala vsebina Masskruga, torej vrčka, ki drži en liter. Letos naj bi bilo treba za liter piva odšteti med 7,30 in 7,90 evra. Tudi "grešniki", ki ne prisegajo samo na pivo, ne bodo žejni, saj pivske mešanice z gaziranimi pijačami različnih okusov in barv dejansko strežejo. In ne pozabite: pijete z vsemi, ki sedijo pri vaši mizi, zato morate obvezno nazdraviti z vsemi. Tudi očesni stik je obvezen! Ko naročite prvič, boste plačali še kavcijo za vrček, ki vam jo bodo vrnili, ko vi njim vrnete praznega. "Kruga" raje ne poskušajte ukrasti, saj vas lahko kaznujejo s kaznijo do petdeset evrov. Lani so varnostniki uplenili več kot 200.000 vrčkov.
 

Njegovo veličanstvo pivo ... vse se vrti okoli njega! © GettyImages

 
Lačni?
S pravo hrano pivo hitreje teče. Izkušeni vedo, da je najboljši spremljevalec piva meso. Dan začnite s tradicionalno bavarsko belo klobaso, blago gorčico in pšeničnim pivom, za katerega ni nikoli prezgodaj. Zobe si nabrusite s presto (Brez'n), ki ni zaman posuta z veliko soli. Še bolj boste žejni in kmalu se vam bodo prikazovali polni vrčki piva. Če vam klobase ne dišijo, se lahko zatečete k piščancu. Brathuhn, Brathendl, Hendl in Gickerl – vse to je piščanec. Naročate polovico ali kar celega piščanca, krompirjeva solata, rdeče zelje, cmoki, kajzerice in preste pa so najobičajnejša priloga. Popoldanska malica je lahko zelo preprosta: kruh, redkev in sir ali pa kruh z Obatzdo, bavarskim namazom iz camemberta, masla, paprike ... Pravzaprav kadarkoli pa je čas tudi za pečenega vola, svinjsko kračo in druge mastne mesnine. Pretresenim vegetarijancem pa še vedno ostanejo praženi mandlji in medenjaki. Brez dvoma poplaknjeni s pivom. Prost!
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.