Bogato plačilo za donacijo jajčeca?

Foto: Žurnal24 Če bi se višina plačila za donacijo drastično povečala, namen darovanja ne bi bi
Po temeljitem pregledu zdravljenja plodnosti bi lahko Britanke za donacijo jajčeca neplodnemu paru dobile na tisoče funtov.
Oglej si celoten članek

V ustanovi The Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), ki v Veliki Britaniji skrbi za nadzor in delovanje klinik, ki opravljajo umetne oploditve, so prepričani, da bi trenutno plačilo, ki ga prejmejo za donacijo jajčeca, ki znaša 250 funtov (295 evrov), pregnalo morebitne donatorje. Medtem pa se povpraševanje za doniranimi jajčeci in spermo pri parih, ki ne morejo zanositi, močno povečuje, saj ima vsak sedmi britanski par težave pri zanositvi.

Predsednica ustanove Lisa Jardine sporoča, da se zavedajo težave, da so čakalne vrste na kliniki zaradi premalo donacij predolge, obenem pa želijo zajamčiti, da imajo najboljšo možno politiko glede donacij.  

V Španiji imajo za primerjavo mnogo več donacij, saj ženske za donacijo jajčeca prejmejo trikrat več denarja – 900 evrov.

Donacije izključno zaradi denarja?
V Veliki Britaniji imajo ženske več izbire – svoje jajčece lahko namreč donirajo v zamenjavo za oploditev in vitro ali katerokoli drugo zdravljenje, ki je vredno na tisoče funtov. Tak način donacij dosega 40 odstotkov prispevkov. Nekateri znanstveniki se že bojijo, da bi s previsoko postavljeno ceno zvabili donatorje izključno zaradi finančnih razlogov in ne za javno dobro.

Predsednik organizacije British Fertility Society Tony Rutherford je prepričan, da je vsota, ki bi jo donatorji prejeli, previsoka, in dodaja, da obstaja velika nevarnost, da pri donacijah ne bi šlo več za nesebično dejanje.

HFEA bo preučila predloge in druga pravila. Do zdaj med drugim velja, da lahko uporabi spermo enega donatorja do deset zakoncev, otrok pa imajo lahko toliko, kolikor si jih želijo. Z novimi pravili želijo namreč omejiti možnost, da ne bi prišlo do krvoskrunskih oploditev med posamezniki, ki ne bi vedeli svojega biološkega porekla. Kar pa v praksi sicer pomeni, da isto spermo uporabijo največ trije zakonski pari.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.