Bolezen zaradi makrobiotike?

Foto: Žurnal24 Makrobiotika temelji na polnozrnatih žitih.
Ko je Gwyneth Paltrow razkrila, da ima osteopenijo, so zdravniki začeli namigovati, da se vzrok za bolezen skriva v makrobiotični prehrani.
Oglej si celoten članek

Osteopenija pomeni začetno zmanjšanje mineralne kostne gostote in še ne pomeni osteoporoze. Imajo pa bolniki z osteopenijo večjo možnost, da se bolezen razvije v osteoporozo. Obe bolezni sta pogostejši pri starejših ženskah. Prav zato je nenavadno, da je igralka že pri 37 letih zbolela za začetno obliko osteoporoze. Zdravniki so njeno bolezen začeli povezovati z makrobiotičnim prehranjevanjem.

Naravno predelana hrana

Osnovno vodilo makrobiotike je kvalitetna in naravno predelana hrana. Pravilna sestava makrobiotičnega jedilnika naj bi vsebovala od 30 do 50 odstotkov polnozrnatih žit, od 20 do 30 odstotkov zelenjave, 10 odstotkov vseh vrst stročnic, zadnjih pet odstotkov pa predstavljajo zelenjavne juhe.

Za mnenje smo povprašali prehransko strokovnjakinjo Aljo Dimic, ki zagovarja celostni pristop, ki odpravlja vzroke in ne le posledic. "Makrobiotična prehrana priporoča velik vnos žit, ki pa vsebujejo veliko anorganskega kalcija in anorganskih mineralov, ki se nalagajo na kosti, namesto v kosti," pravi Dimičeva. Žita po njenih besedah v telesu delujejo kislo, zato se jim je priporočeno izogibati, saj telo za nevtralizacijo presežka kislin začne črpati kalcij iz kosti in zob, kar posledično pripelje do zmanjšanja kostne gostote, osteoporoze in artritisa.

Magnezij in vitamin D
Pri boleznih kosti in kot preventivo Dimičeva priporoča uživanje živil rastlinskega izvora, zelo pomembna sta tudi magnezij (zelena listnata zelenjava, soja, banane, avokado, marelice) ter vitamin D (izpostavljenost soncu, morska hrana).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.