Bolj kot količina je pomembna kakovost

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oljčno olje. Ugodni vplivi polifenolov iz oljčnega olja znanstveno podprti. Zdravilno tudi istrsko olje.
Oglej si celoten članek

Ugodnih učinki polifenolov (antioksidantov) iz oljčnega olja so najbolj izraženi pri posebno kakovostnih oljčnih oljih, so potrdile številne znanstvene študije, povzete v zadnji številki vodilne znanstvene revije s področja prehrane Molecular Nutrition & Food Research. Za najkakovostnejše velja ekstra deviško oljčno olje, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.

Znanstveni dokazi

"Znanstveni dokazi o varovalnem vplivu polifenolov iz oljčnega olja na krvne lipide so tako močni, da je bila na tej osnovi odobrena tudi zdravstvena trditev, ki se lahko uporablja na označbah ekstra deviških oljčnih olj s primerno koncentracijo polifenov," razlaga Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

V evropskem registru zaščitenih izdelkov je vpisano tudi vrhunsko oljčno olje slovenske Istre, ki je pod stalnim nadzorom kontrolnih organizacij. Poleg izvora in načina priprave nadzorujejo tudi vsebnost zdravju koristnih polifenolov.

Tukaj si preberite, katera olja veljajo za najbolj zdrava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.