Bolj zdrave s tabletkami?

Foto: Žurnal24 Kontracepcijska tabletka je pred kratkim praznovala 50-letnico obstoja. (Foto: S
Kontracepcijske tabletke lahko podaljšajo življenje ter preprečijo pojav rakavih bolezni in bolezni srca, je pokazala nova obsežna raziskava o kontracepcijskih tabletkah.
Oglej si celoten članek

Ženske, ki so kadarkoli jemale kontracepcijske tabletke, naj bi imele manj možnosti, da zbolijo za različnimi rakavimi obolenji. In še več, pri uporabnicah kontracepcijskih tabletk naj bi bila umrljivost zaradi rakavih bolezni manjša za 38 odstotkov, zaradi drugih bolezni pa za okoli 12 odstotkov. Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 46 tisoč žensk, so bili objavljeni v časopisu British Medical Journal in temeljijo na eni najobsežnejših raziskav o kontracepcijskih tabletkah v zadnjem času.

Možnost za pojav bolezni je manjši pri ženskah, ki so kontracepcijske tabletke uporabljale dlje časa ali jih uporabljajo še vedno. Pri ženskah, mlajših od 45 let, ki so kontracepcijske tabletke nehale jemati okoli štiridesetega leta, se lahko možnosti za pojav smrti zaradi bolezni poveča v kombinaciji s povišanim krvnim pritiskom, boleznimi srca in prekomernim kajenjem.

Vodja raziskave, profesor Philip Hannaford z Univerze v Aberdeenu, manjšo umrljivost zaradi bolezni povezuje tudi z rednimi preventivnimi zdravniškimi pregledi in rednimi pregledi krvi pri uporabnicah kontracepcijskih tabletk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.