Booker za hollywoodsko sentimentalko

Letošnja dobitnica ene najprestižnejših literarnih nagrad Man Booker je irska pisateljica Anne Enright.
Oglej si celoten članek

Avtorica je žirijo prepričala z družinsko epsko zgodbo "The Gathering", polno vprašanj izkrivljene seksualnosti, alkoholizma, družinskih skrivnosti in slabih odnosov. Osrednja tema romana je žalujoča družina, ki jo preučuje pripovedovalka Veronica Hegarty potem, ko je njen brat Liam storil samomor. Avtorica štirih romanov je ob razglasitvi povedala, da naj bralci nikakor ne pričakujejo zabavnega, razvedrilnega čtiva. Po njeni presoji je "The Gathering" intelektualni ekvivalent hollywoodski sentimentalki.

Po mnenju žirije je 45-letna pisateljica napisala močno delo, polno jeze, ki bralca mestoma navdaja z nelagodjem, navdušena pa je bila tudi nad koncem, zadnjim stavkom romana.  Enrightova je impresivna avtorica, od katere gre še veliko pričakovati, je v obrazložitvi zapisala žirija.

Za bookerja, vrednega 71.700 evrov, se lahko potegujejo britanski in irski avtorji ter pisatelji iz držav Commonwealtha oziroma bivših britanskih kolonij. Letos so to bili veliki favorit Ian McEwan, ki je bil nominiran za delo "On Chesil Beach", Nicola Barker z romanom "Darkmans", Mohsin Hamid z delom "The Reluctant Fundamentalist", Lloyd Jones je kandidiral z "Mister Pip", Indra Sinha pa se je predstavljala z romanom "Animal's People". Enrightova med literarnimi poznavalci, ki radi ugibajo in napovedujejo imena morebitnih nagrajencev, ni veljala za favoritko.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.