Borelioza, tiha sovražnica

Foto: Žurnal24 Nepravočasno zdravljenje lymske borelioze lahko povzroči trajne telesne okvare.
Lymska borelioza je pri nas najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Ob nepravilnem in predvsem nepravočasnem zdravljenju lahko povzroči resne in trajne telesne okvare.
Oglej si celoten članek
Kadar opazimo prisesanega klopa, ga previdno odstranimo, nato pa mesto vboda še nekaj časa opazujmo. Če opazimo kateregakoli od zgoraj naštetih znakov, se nemudoma odpravimo k svojemu osebnemu zdravniku.

Kakšni so znaki?
Infektolog Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana, pojasnjuje, da se prva sprememba, ki je daleč najpogostejši znak bolezni, običajno pokaže okrog deset dni po vbodu klopa: na tem mestu se pojavi rdečina, ki se postopno širi. Ta rdečina je sprva je enakomerna, nato pa začne osrednji del bledeti, tako da se razvije obročast izpuščaj, ki se postopno veča. "Po tem znamenju bolezen najlažje prepoznamo. Včasih izpuščaj srbi ali peče. Nekateri bolniki so utrujeni, se slabo počutijo, bolijo jih glava in mišice, drugi nimajo težav. Kožne spremembe trajajo nekaj tednov ali mesecev, nato pa izginejo – tudi če jih ne zdravimo. Nekateri bolniki so s tem ozdravljeni, pri drugih pa se bolezen le pritaji," pravi Strle in pri tem še opozarja: "Če lymske borelioze v zgodnjem obdobju ne prepoznamo in zdravimo, se lahko po več tednih, mesecih ali izjemoma celo letih pojavijo okvare živčevja in srca, prizadetost sklepov in kožne spremembe. Te okvare na srečo le izjemoma ogrozijo življenje, povzročijo pa lahko dokaj hude težave, ki prizadetim močno otežujejo vsakdanje življenje."

Nekateri bolniki so utrujeni, se slabo počutijo, bolijo jih glava in mišice, drugi nimajo težav. Kožne spremembe trajajo nekaj tednov ali mesecev, nato pa izginejo.
Infektolog Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Ljubljana.
Kako se zdravi?
Franc Strle poudarja, da se lymsko boreliozo zdravi z antibiotiki, in dodaja, da ustrezno zdravljenje, še posebno če se začne zgodaj v poteku bolezni, zagotovi ozdravitev veliki večini bolnikov. "V času, ko je prisotna obročasta kožna sprememba, praviloma zadostuje zdravljenje z antibiotiki v obliki tablet, pozneje, ko so prizadeti živčevje, srce in/ali sklepi, pa je treba dajati zdravila v žilo. Večina bolnikov z blagimi zgodnjimi oblikami lymske borelioze se lahko zdravi doma, zdravljenje v bolnišnici je potrebno le pri nekaterih oblikah napredovale bolezni," dodaja Strle.

Rdečina ni zmeraj znak bolezni
"Rdečina, ki se pojavi na mestu vboda klopa v prvih 24 urah in traja le nekaj ur do nekaj dni, je posledica alergične ali toksične reakcije in ni znamenje borelijske okužbe,"
razlaga Strle. Vendar pa je zgodnje prepoznavanje znakov te potuhnjene bolezni ključnega pomena, saj pravočasno zdravljenje omogoča veliko boljšo prognozo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.