Boste še vedno obuti hodili po hiši?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Po branju tega članka v stanovanje nikoli več ne boste stopili obuti.
Oglej si celoten članek

Le redki vas bodo prosili, da si, preden stopite v njihovo stanovanje, sezujete čevlje, četudi bi bila njihova prošnja upravičena.

Študija univerzi v Arizoni je namreč preučila bakterije, ki jih najdemo na obleki. Ugotovili so, da se samo na zunanji strani čevljev nahaja približno 420.000 bakterij, med njimi tudi Escherichia coli (E. Coli), bakterije, ki lahko povzročijo drisko in pljučne težave, in bakterije, ki povzročajo meningitis.

Raziskava Environmental Science & Technology pa je pokazala, da z obleko v hišo prinašamo tudi različne toksine, na primer škodljive pesticide. Novejša študija pa je potrdila, da kar 98 odstotkov svinca v prahu, ki je tudi strupen, v hišo pride z obutvijo.

Če vas to ne prepriča v nakup copat, pa vas bo morda k temu motiviralo dejstvo, da z obutvijo, ki jo nosimo zunaj, po hiši poleg strupov raznašamo tudi umazanijo in prah, kar pomeni, da moramo stanovanje pogosteje in bolj natančno čistiti, kot tisti, ki nosijo hišne copate.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 04:36 1. Februar 2015.

    jutro, spet kar neki... <br />E.coli je najbolj razširjena bakterija , v človekovem organizmu je dnevno prisotnih več kot 100 …

  • mph
    19:48 31. Januar 2015.

    Še ena kvazi raziskava, ki ne vem čemu služi. Predvsem zato, ker bi radi avtorji povedali, da bi se morali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.