Brez kondoma in škarjic nikamor

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Potovalna lekarna. Nujno vzemite zdravila proti bolečinam, prebavnim težavam, alergijam, pripomočke za razkužitev in obliže. Bolniki. Priskrbite si dovolj zdravil za kronične bolezni in preverite roke uporabe.
Oglej si celoten članek

Da težko pričakovanega oddiha ne bi pokvarile zdravstvene težave, v prtljagi naredite prostor tudi za potovalno lekarno, s katero boste kos boleznim in manjšim poškodbam.

“Pri pripravi vsebine potovalne lekarne vedno upoštevajte nekaj osnovnih dejstev, kot so starost in zdravstveno stanje dopustnika ter način, trajanje in kraj potovanja,” pravijo v Lekarni Ljubljana. Ker pa mora potovalna lekarna vedno vsebovati tudi osnovne zdravstvene pripomočke, smo ob pomoči osebnega zdravnika in lekarnarjev pripravili kratek pregled zdravstvenih potrebščin, ki na potovanju nikakor ne smejo manjkati.

Zdravila

Kot opozarjajo v spletni lekarni Lekarnar.com, doma ne smete pozabiti zdravil, ki jih tudi sicer redno jemljete. Pred odhodom obvezno poskrbite za dovolj veliko zalogo in preverite rok uporabe posameznega zdravila. “Zdravila s seboj jemljite v njihovi izvirni embalaži in skupaj z navodili za uporabo,” svetujejo v spletni lekarni.

Specialist splošne in družinske medicine Laszlo Tenyi priporoča, da svojo potovalno lekarnico opremite tudi z osnovnimi zdravili za samopomoč, ki jih dobite v lekarnah brez recepta: “To naj bodo predvsem zdravila za zniževanje povišane telesne temperature ter proti bolečinam in slabemu počutju.”

V Lekarni Ljubljana pravijo, da dodajte izdelke, ki vam bodo v pomoč ob slabosti in bruhanju med vožnjo, zdravila proti prehladu in vnetemu grlu, antihistaminike za blaženje alergij, zdravila za pomoč ob prebavnih težavah, rehidracijski prašek, kapljice za oči, mazila ali obliže za zdravljenje herpesa in antimikotična mazila za pomoč ob glivičnih obolenjih.

Sanitetni material

Tenyi dodaja, da na potovanje ne pozabite vzeti osnovnega sanitetnega materiala, med katerega spadajo sredstvo za razkuževanje in čiščenje ran ter različne vrste obližev, povojev in sterilnih gaz. Po besedah spletnih lekarnarjev vam bodo prišli prav tudi termometer, manjše škarjice in pinceta.

V Lekarni Ljubljana kot dodatek v potovalni lekarni priporočajo še antiseptične robčke, lepilne trakove, sterilne rokavice za enkratno uporabo, trikotno ruto, varnostne sponke in kontracepcijska sredstva.

Repelenti in mazila

“Ne glede na to, kje dopustujete, je na počitnice priporočljivo vzeti tudi repelente, ki odganjajo žuželke, in mazila, s katerimi boste ublažili srbečico in bolečino ob pikih in ugrizih insektov ter ob morebitnih alergičnih reakcijah nanje,” svetuje Tenyi.

 

Potrdila raje fotokopirajte

Pred odhodom uredite zavarovanje in pridobite potrdila o cepljenju

Dokumenti. Pred odhodom na počitnice ne pozabite urediti vse potrebne zdravstvene dokumentacije, ki vam bo prišla prav ob morebitnih obiskih zdravstvenih ustanov. Kot svetujejo spletni lekarnarji, si že doma priskrbite tudi kontaktne številke in naslove zdravstvenih ustanov ter domačega veleposlaništva v državi, v katero potujete.

Zavarovanje. Uredite dodatno zdravstveno zavarovanje, ki krije dodatne stroške zdravljenja (tiste, ki jih ne pokrije obvezno zavarovanje), s seboj pa vzemite fotokopije potrdil. Pozabiti ne smete tudi zdravstvene kartice. Če potujete v eksotične dežele ali kraje z veliko kriminala, fotokopirajte tudi prvo stran kartice.

Pravice. Vsaj štiri delovne dni pred odhodom na pristojni območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ali njegovih spletnih straneh naročite tako imenovano evropsko kartico ali konvencijsko potrdilo, ki pomagata pri uveljavljanju pravic in zdravstvenega zavarovanja v tujini.




Cepljenje. Če potujete v odročnejše kraje, s seboj vzemite tudi fotokopije vseh potrdil o potrebnem cepljenju in preventivnih zdravljenjih, ki ste jih opravili pred potovanjem. Če imate kronično bolezen ali alergijo, pa je treba na pot vzeti tudi spremno pismo osebnega zdravnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.