Briška kuhinja

Foto: Žurnal24 Privoščite si dobrote z okusom mediterana.
Briška kuhinja zagovarja dejstvo, da vino ni nikoli rado samo. Zato ga tamkajšnji prebivalci znajo postreči zraven pristnih domačih dobrot.
Oglej si celoten članek

Briška kuhinja je nekaj posebnega zato, ker je tako raznolika. Goriška brda so obrnjena tako proti morju, mediteranu, kot tudi proti Alpam in Dolomitom. Zato v kulinariki Gorških brd lahko najdete sestavine tipično primorske in mediteranske kuhinje. To so ponavadi zelišča, veliko zelenjave, olivno olje, pršut, razne zelenjavne juhe in mineštre. Po gorski kuhinji so prevzeli predvsem polento in šalami več vrst in oblik.

Na briškem krožniku ali tondu, kot ga imenujejo, se zato večkrat znajdejo ribe z belo polento, toč, posebne vrste golaž (zelo radi ga naredijo tudi s fižolom), ki ga postrežejo s pršutom. Toč oziroma točanje je jed, v katero se pomaka kruh ali polenta. Najpreprostejši toč je šutast toč. Zelo radi pa pripravljajo tudi frtajo. To so pravzaprav na poseben način stepena jajca z briškimi zelišči ali klobasami.

Vse jedi pa, kot so v Brdih prepričani, seveda mora spremljati kozarec dobrega briškega vina. "Pri nas v Goriških brdih gostom, naključnim popotnikom ali zvestim ljubiteljem te pokrajine, njene dediščine in manj folkloričnega vsakdana radi povemo, da dobro vino nikoli ni rado samo. (iz knjige Briška kuhinja)

Teranov toč s pršutom in polento
Sestavine:

  • malo sesekljane čebule
  • drobtine
  • voda
  • vino

Priprava:
Na olju popražite sesekljano čebulo in drobtinice ter prilijte malo vode in vina. Postrezite ga zraven pršuta in bele polente.

Točanje lahko pripravite tudi iz naribanega hrena in pretlačenega hrena, jabolk in vina.
Če se odločite za bogatejši toč, ga naredite iz fižola, trdo kuhanih jajc, čebule, popra, olja, soli in terana. Včasih so toču dodajali tudi drobno narezano meso iz juhe in veliko čebule.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.