Brokoli – odlična preventiva

Foto: Žurnal24 Temnejše barve kot je socvetje brokolija, več vitaminov vsebuje.
Nekdaj ne preveč cenjen brokoli je v zadnjih letih doživel pravi razcvet. Znanstveniki vedno znova ugotavljajo njegove dobrodejne lastnosti, ki so med drugim močna preventiva proti rakavim obolenjem.
Oglej si celoten članek

Čeprav so nekoč dvomili v dobrodejnost brokolija, so ga danes številne raziskave razglasile za zelenjavo, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Poleg tega krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti in se bori proti prirojenim boleznim.

100 gramov kuhanega brokolija organizmu zagotovi več kot polovico priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, zadovoljivo količino betakarotena, ki ga telo spremeni v vitamin A, nekaj folne kisline, železa, kalija, vitamina K in B in nekaj vlaknin. Čim temnejše je socvetje brokolija (lahko je zeleno, temnomodro ali škrlatno), tem večjo vsebnost vitamina C in betakarotena vsebuje.

Tako kot cvetača, brstični ohrovt in zelje, spada brokoli v družino križnic. Zanje je značilno, da vsebujejo številne koristne sekundarne metabolite – borce proti prostim radikalom, ki varujejo organizem pred rakavim obolenjem. Preprečujejo namreč, da bi rakotvorne snovi poškodovale DNK, snov, v kateri so dedne informacije. Sekundarni metaboliti ohranijo svoje sposobnosti ne glede na to, ali je zelenjava sveža, zmrznjena, surova ali kuhana.

Brokoli in rak
Hrana je močan dejavnik v boju proti rakavim obolenjem. Ali ste vedeli, da je prav brokoli zelenjava z najmočnejšim delovanjem proti raku na širokem črevesu, pljučih, želodcu in dojkah? Zadostovalo naj bi že pol skodelice brokolija na dan.

In kako deluje?
Brokoli vsebuje posebne snovi, ki delujejo proti raku, imenovane fitokemikalje – sulforafani in indoli. Sulforafan povečuje količino encimov, ki telesu pomagajo znebiti se rakotvornih snovi, uničuje nenormalne celice in telesu pomaga omejiti oksidacijo. Indoli pa se proti raku borijo z vplivanjem hormona estrogen. V rakavih prsnih celicah blokirajo receptorje estrogena in tako ovirajo nastanek na estrogen občutljivega raka dojke.

Brokoli in kulinarika
Kljub svojim zdravilnim lastnostim pa se brokoli premalokrat pojavi na naših jedilnikih. Bi želeli to spremeniti? Pri nakupu brokolija bodite pozorni, da izberete čvrstega, s temno obarvanimi cvetovi. V hladilniku se brokoli lahko ohrani do 7 dni. Ker se v kuhanem brokoliju vsebnost vitamina C prepolovi, je priporočeno, da ga dušite ali skuhate v pari. Ponudite ga kot zelenjavno prilogo, iz njega lahko pripravite kremno juho ali pa glavno jed – v pečici gratiniran brokoli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.