Čarobni košček sveta v Boliviji

Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline Foto: Shutterstock Bolivija, soline
Več kot deset tisoč kvadratnih kilometrov beline ponuja čarobno atmosfero za vse fotografske navdušence. Čarobnost je še toliko večja v deževnem obdobju, ko se soline spremenijo v ogromno naravno ogledalo. Dobrodošli na največjih solinah na svetu!
Oglej si celoten članek

Bolivijske soline, Salar de Uyuni in Salar de Tunupa, so s svojimi 10.582 kvadratnimi kilometri največje soline na svetu. Ležijo na nadmorski višini 3.656 metrov, obkrožajo jih najvišji vrhovi Andov, po vsej površini pa jih prekriva nekaj metrov debela skorja soli. Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi tam počivalo okoli deset milijard ton soli, vsako leto pa jih pograbijo okoli 25 tisoč ton.

Sol in litij

Pokrajina pa je bogata tudi z litijem. Pod solno skorjo naj bi se skrivalo okoli 70 odstotkov vsega litija na svetu. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi se lahko prebivalci Bolivije prav z njegovo pomočjo iz revnih prelevili v bogate. Pri tem namigujejo predvsem na možnost, da bi Bolivija zaloge litija ponudila velikim proizvajalcem električnih avtomobilov, saj naj bi rezerve litija zadostovale za kar 4,8 milijarde električnih avtomobilov.

Soline so še posebej pravljične v deževnem obdobju, ko jih prekriva voda in ko se spremenijo v veliko naravno ogledalo. Znate določiti mejo med solinami in nebom? Pravljično popotovanje po solinah, vsaj za nekaj trenutkov, ponujamo v galeriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.