Če bo punčka, bo princesa

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II je na Katin enaintrideseti rojstni dan pretrgala stoletno tradicijo.
Oglej si celoten članek

Kraljica Elizabeta II je spremenila skoraj sto let star odlok, ki ga je leta 1917 zapisal njen dedek kralj George V. Odlok je do sedaj veleval, da se hčerke, tudi prvorojene, naslavlja z dama (lady) in ne princesa. Kraljica pa je na Katin 31. rojstni dan sporočila, da se je odločila, da se bo morebitna hčerko vojvode in vojvodinje Cambriške legalno naslavljalo z nazivom "princesa", s tem pa bo dobila tudi pravico do prestola.

Slog, naslov in dostojanstvo kraljevega visočanstva pa bodo uživali vsi otroci princa Williama, in ne le prvorojenka ali prvorojenec, tudi njih se bo namreč naslavljalo z "princ" ali "princesa". Odločitev je iz palače prišla na zadnji dan starega leta in predstavlja velik korak proti diskriminaciji dedovanja prestola glede na spol. Če kraljičino pobudo sprejme tudi parlament, bo to zapisano v zakonodajo in bo veljalo za vse Katine in Williamove otroke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.