Če potrebujete dopolnilo, napačno jeste

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zakaj bi s prehranskimi dodatki nadomeščali pomanjkanje vitaminov in mineralov, če je vzrok v napačnem načinu prehranjevanja.
Oglej si celoten članek

Vitamini

Kar 39 odstotkov Slovencev, ki uživa prehranska dopolnila, počne to predvsem pozimi, večina pa jih jemlje po lastni presoji brez posveta z zdravnikom, je pokazala raziskava javnega mnenja, ki jo je objavilo ministrstvo za zdravje. Pred zimo je telo res treba oborožiti z vitamini in minerali ter poskrbeti, da ima vse, kar potrebuje za obrambo pred mrazom in virusi, toda preden posežete po enem izmed neštetih prehranskih dodatkov, premislite.

Najprej bi se morali vprašati, zakaj našemu telesu sploh primanjkuje določenega vitamina oziroma minerala,” opozarja prehranska terapevtka in strokovnjakinja za zdravo prehranjevanje Alja Dimic. Če potrebujete dopolnilo, pomeni, da vam nečesa primanjkuje, kar pa je v večini primerov (izjema so bolezni) le posledica neustreznega prehranjevanja. Zakaj se torej namesto jemanja dodatkov ne bi raje naučili pravilno jesti?

Po zdravje na tržnico

Uživanje presne, sveže in nepredelane hrane, najbolje iz ekološke pridelave, je za naše zdravje bistvenega pomena,” pravi terapevtka. Na dejstvo, da hrana v nasprotju s prehranskimi dopolnili poleg vitaminov in mineralov vsebuje druge snovi, ki vplivajo na njihov boljši izkoristek oziroma delovanje, opozarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. “Vitamini in minerali morajo za pozitivne učinke delovati skupaj in ne posamično,” pojasnjuje Dimičeva, z njo pa se strinja tudi specialist za hujšanje, trener in biokemik Robert Pal, ki pravi, da “sintetični vitamini in naravni vitamini niso ista stvar, saj so hranila v naravnem okolju izjemno kompleksna in nikakor ne izolirana”. Poskrbite torej, da bo vaš krožnik pisan in bosta na njem predvsem sezonsko sadje in zelenjava.

Kompromis so naravni

Če že potrebujete dodatke k prehrani oziroma vam njihovo jemanje priporoči zdravnik, izberite tiste, ki so čim bolj naravnega izvora. “Prehranski dodatki naj bodo naravni, saj bodo vsebovali veliko koristnih fitokemikalij, ki jih v umetnih preparatih ne dobimo,” pravi Pal.

Organsko

Specialist obenem opozarja, da morate biti pri oznakah zelo pazljivi. “Oznaka organskega izvora ne pomeni isto kot pri hrani, saj organsko v resnici pomeni zgolj to, da ima molekula en atom ogljika (organska kemija – ogljik). Tudi če na preparatu piše, da je 100-odstotno organski, obstaja velika verjetnost, da sploh ni naravnega izvora,” pojasnjuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.