Česen, zdravilo za vse bolezni

Foto: Žurnal24 Bolj zdrav, kot mislite.
Ste prehlajeni ali imate težave s krvnim pritiskom? Pomagal vam bo česen, kakor tudi pri vrsti drugih zdravstvenih težav. Nad njim so navdušeni vsi in morda ga prav zaradi tega imenujejo čudežno živilo.
Oglej si celoten članek

Da je česen naravni antibiotik, ste zagotovo slišali že neštetokrat, vse skupaj pa potrjujejo tudi znanstveni dokazi.

Za zdrav imunski sistem

Česen s svojim protivirusnim in protibakterijskim delovanjem ščiti imunski sistem, koristen pa je tudi za srce, saj znižuje krvni pritisk, preprečuje nastajanje holesterola v jetrih, znižuje raven škodljivega holesterola in dviguje raven koristnih lipoproteinov v krvi.

Zdravilo za vse bolezni
Je česen res zdravilo za vse bolezni? Če ste skeptični, vas morda prepričajo naslednja dejstva. Poleg že naštetega česen pospešuje znojenje, lajša izkašljevanje, blaži krče, preprečuje razvoj glivičnih bolezni, blaži vnetja prebavil, uničuje črevesne zajedalce, zdravi vnetja dihalnih poti in izboljšuje prekrvavitev arterij. Ste prehlajeni? Strok surovega česna odmaši zamašen nos ter ublaži druge simptome prehlada in gripe.

V boj proti raku
Raziskave so pokazale, da česen preprečuje razvoj malignih tumorjev. Na Kitajskem, kjer je število obolelih za rakom na želodcu največje, pa so znanstveniki ugotovili, da redno uživanje česna znatno zmanjša možnost za njegov pojav.

Zakaj je tako zdravilen?
Česen vsebuje veliko kalija, vitamina B1 in B6, vitamina C in K, niacin in selen. Zdravilne lastnosti česna pa so tudi posledica žveplovih spojin, ki jih vsebuje. Čeprav znanstveniki še niso ugotovili, ali ima termično obdelan česen enake zdravilne lastnosti kot surov, je česen vsekakor živilo, s katerim je vredno popestriti okuse različnih jedi. Strokovnjaki priporočajo strok ali dva česna na dan.

Pripravki iz suhega česna

Vedno bolj razširjeni in priljubljeni dodatki k prehrani so kapsule iz suhega česna, ki znižujejo krvni pritisk in raven holesterola v krvi. So te ravno tako zdrave? Znanstveniki odgovarjajo pritrdilno, seveda pa je njihovo delovanje šibkejše.

Zadah, nujno zlo?
Veliko ljudi obožuje okus česna, a se mu zaradi neprijetnega zadaha raje izognejo. Ga lahko preprečimo? Nekateri menijo, da lahko zadah preženete s kozarcem mleka, z jabolkom, peteršiljem ali z žvečenjem nageljnove žbice. Poskusite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.