Cimetovi vaflji

Foto: Blanka Kefer
Foto: Blanka Kefer
Posladkajte se s cimetovimi vaflji, ki se odlično podajo tudi s kremo iz kuhanega vina.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

Za kremo iz kuhanega vina:

  • 320 ml rdečega vina
  • 4 lističi želatine
  • 1 pomaranča (neškropljena)
  • 1 limona (neškropljena)
  • 6 jajc (samo rumenjaki)
  • 1 žlička začimb za kuhano vino
  • 1 cimetova palčka
  • 80 g sladkorja
  • 3 ščepec klinčkov
  • 400 ml sladke smetane

Za vaflje:

  • 180 g sladkorja v prahu
  • 180 g moke
  • 90 g masla (stopljenega)
  • 1 ščepec klinčkov (mletih)
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja
  • 1 ščepec kardamoma (mletega)
  • 1 žlička cimeta
  • 6 jajc (samo beljak)

Za premaz pekača za vaflje:

  • olje

Za posip:

sladkor v prahu

Priprava:

  • Za cimetove vaflje s kremo iz kuhanega vina pomarančo in limono dobro operemo in ju do suhega otremo. Nastrgamo lupinico. Pomarančo razpolovimo in izstisnemo sok.
  • Razbijemo jajca in ločimo rumenjak od beljakov. Beljake damo na stran. Sladko smetano čvrsto stepemo in damo na stran.
  • Rdeče vino na nizki kuhalni temperaturi zreduciramo na polovico in ohladimo.
  • Zmešamo rumenjake in jih primešamo v rdeče vino. Dodamo po eno žličko limonine in pomarančne lupinice, sladkor, začimbo za kuhano vino, cimetovo palčko in klinčke. Vse skupaj segrejemo, medtem neprestano mešamo in zavremo. Posodo umaknemo s kuhališča, odstranimo cimetovo palčko in klinčke. Po navodilih na pakiranju pripravimo želatino in jo umešamo v maso kuhanega vina.
  • Da dobimo še posebej fino kremo, maso precedimo skozi cedilo in jo nad ledeno mrzlo vodno kopeljo kremasto stepemo. Dodamo pomarančni sok in na koncu še čvrsto stepeno sladko smetano. Kremo iz kuhanega vina damo v hladilnik, da se strdi.
  • Medtem pripravimo vaflje.
  • Stopimo maslo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, moko, začimbe, beljak in maslo ter vse skupaj zmešamo v gladko testo. Pustimo stati nekaj časa.
  • Ko se krema iz kuhanega vina strdi, spečemo vaflje. Pekač za vaflje segrejemo in namažemo z oljem. Vlijemo nekaj testa, zapremo pekač in spečemo vaflje.
  • Preden cimetove vaflje s kremo iz kuhanega vina postrežemo, jih napolnimo s kremo ali pa jo dodamo na krožnik poleg vafljev. Cimetove vaflje posipamo s sladkorjem.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.