Čistite brez čistil

Foto: Žurnal24 Limona je vsestranska.
Če imate v sobi kakšno rastlino ali pa ste srečnik z vrtom, vam je babica verjetno že kdaj rekla, da v zemljo poleg rože položite bananin olupek za hitrejšo rast, vi pa ste si v brado zamrmrali, naj ne govori traparij.
Oglej si celoten članek

Ampak naše babice imajo na zalogi še kar nekaj nasvetov. Poglejmo, morda pa kateri pride prav:

Bananin olupek. Če pri roki nimate loščila za čevlje, lahko prav tako uporabite bananin olupek. Z zunanjo stranjo olupka enostavno premažite čevlje in jih nato še zloščite s krpo.

Kis. Če ste pred čiščenjem kopalnice pozabili kupiti ustrezno čistilo, se lahko vodnega kamna lotite tudi s kisom in soljo. Omenjeni sestavini lahko zmešate in z njima operete wc školjko, vodni kamen pa lahko odstranite s predhodno pogretim vinskim kisom. Kis je primeren za čiščenje vseh vrst površin, razen za marmor.

Limona. Tudi limona je zaveznik prizadevnih gospodinj. Poleg tega, da lepo diši, limona deluje tudi antiseptično in antibakterijsko. V kombinaciji s sodo bikarbono in kisom predstavlja idealno zmes za čiščenje vseh stanovanjskih površin. Na krhelj limone nanesite sodo bikarbono in že ste pripravljeni za hitro odstranjevanje madežev na kuhinjskih površinah. Prašek za pecivo v kombinaciji z limonovim sokom pa bo poskrbel, da si boste učinkovito umili mastne, lepljive in umazane roke.

Vodka. Očala lahko očistite s krpo, na katero nakapljate vodko, kožno obutev pa lahko redno vzdržujete z vato in vlažilnimi kremami. Po vtiranju obutev pridobi svežino, mehkobo in lesk.

Lak za lase. Madežev od kemičnih svinčnikov se lahko rešite z lakom za lase. Snov razpršite po madežu in ga pozneje odstranite z mokro krpo.

Goba.
Če imate doma psa ali mačka, lahko njune dlake z obleke odstranite z vlažno gobo.

Žvečilni gumi.
Če ste se usedli na žvečilni gumi, dajte obleko za nekaj ur v zamrzovalnik, nato pa se znebite lepljive nadloge.

Mastni madeži. Mastne madeže na koži natrite s sodo, počakajte nekaj minut in nato odstranite madež z navadno krpo.

Kavna zrna. Oblačila bodo zadržala svežino, če boste v omaro postavili nekaj zrn pražene kave. Kava je tudi izvrsten zaveznik, če se želite znebiti neprijetnih vonjav iz hladilnika - vanj preprosto postavite skodelico kavnih zrn. Poleg tega kava blaži vonj, ki se širi iz pepelnika.

Soda. Neprijetne vonjave iz smetnjaka lahko preprečite z žličko sode bikarbone na dnu vreče za smeti. Če imajo prsti po pripravljanju obeda vonj po čebuli ali česnu, jih natrite s sodo. Če ne želite, da se vonjave iz mačjega stranišča širijo po stanovanju, v pesek prav tako dodajte malo sode.

Žebelj. Preden sliko obesite na zid, mesto, kamor nameravate zabiti žebelj, prelepite s selotejpom. Tako se boste izognili krhkim odkruškom okoli luknje z žebljem.

Cvetje.
Če bi se radi osvežili s solato, ki je že na pol uvela, jo najprej namočite v toplo, nato pa v hladno vodo. Enak postopek lahko uporabite pri cvetju, za katerega menite, da bo kmalu začelo veneti v vazi. Konce stebel vedno režite poševno, saj na ta način rastlina vpije več vode. Če želite v cvetju uživati dlje, vsak dan stebla za malenkost skrajšajte na opisan način.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.