Članov R.E.M. k nam ne bo

Foto: Reuters REM Foto: Boštjan Tacol Mussomeli
Ameriško veleposlaništvo financira CD, veliki koncert in videospot.
Oglej si celoten članek

"Nenehno me preseneča, koliko talenta premore tako majhna država. Priznam, da sem nekatere pesmi komaj prepoznal, saj so tako različne od izvirnih, a to je dobro," je o projektu, ki ga podpira ameriško veleposlaništvo v Ljubljani in za katerega so slovenski glasbeniki priredili pesmi skupine R.E.M., povedal ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli. Dodal je, da njegov okus sega od opere do hard rocka, njegovi favoriti pa so precej starejših generacij, na primer Beatli in Rolling Stonesi. Najbolj pa ga še vedno navdihujejo Bob Dylan, ki so ga slovenski glasbeniki interpretirali lani v Križankah, Phil Ochs in Leonard Cohen, za katerega si je želel, da ga ovekovečijo letos, a so ga prijazno opozorili, da je Kanadčan. "Očitno kolonije ne štejejo," je Mussomeli z nasmeškom komentiral svojo zmoto.

Mussomeli je po duši stari rocker

V okviru Projekta R.E.M., ki ima hkrati ekološko noto, saj opozarja na pomembnost ohranitve čistih voda, je bil posnet videospot We All Go Back to Where We Belong, ki se ta teden premierno vrti na postaji MTV in v katerem sodelujejo Vlado Kreslin, Severa Gjurin, Buda (Elvis Jackson), Polona Kasal, Izak Košir (The Toronto Drug Bust), Tomaž Štular (The Tide), Tomi (Siddharta), Ida Prester (Lollobrigida) in Brina band. Na Kongresnem trgu pa bo 8. septembra veliki brezplačni koncert, na katerem bodo nastopili vsi sodelujoči glasbeniki. Ob tej priložnosti bo izšel kompilacijski CD, na katerem bo 15 skladb lani razpadle ameriške skupine R.E.M. v priredbah slovenskih in hrvaških glasbenikov. "Med svoje najljubše koncerte, ki sem jih videl, štejem koncert Franka Zappe & The Mothers of Invention, Joni Mitchell, Joan Baez in The Who," je zatrdil Mussomeli, po duši očitno stari rocker, ki bi naslednje leto za ta projekt rad izbral Paula Simona.

"Nobena vlada ne stori dovolj"

Omenjeni projekt bi moral sprva vnovič združiti vse republike nekdanje Jugoslavije, a se je zalomilo pri denarju in pomanjkanju časa. Na vprašanje, ali ZDA kot ena od največjih držav onesnaževalk v boju proti onesnaževanju storijo dovolj, je Mussomeli odgovoril: "Seveda ne. Nobena vlada ne stori dovolj. Spomnim se prvega dneva Zemlje aprila 1970, ko so norci na desni trdili, da je to del velike komunistične zarote, norci na levi pa, da je to začetek nove zlate dobe. Kot po navadi so se oboji zmotili. Američani so glede te problematike z vsakim dnem bolj izobraženi – treba je začeti pri otrocih in živeti zeleno. Je to dovolj? Ne še, a premikamo se v pravo smer."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.