Clooneyjevi v Egiptu grozijo z aretacijo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Amal Clooney trdi, da so ji v Egiptu zagrozili z aretacijo, potem ko je izpostavila napake v sodnem sistemu, ki so privedle do obsodbe treh novinarjev Al Jazeere.
Oglej si celoten članek

Amal Clooney je ena od treh odvetnikov, ki zastopa tri novinarje Al Jazeere, ki so zaprti v Kairu. Sodelovala je pri pripravi poročila, v katerem so izpostavili težave z neodvisnostjo sodnikov in tožilcev v Egiptu. S tem si je nakopala srd egiptovskih oblasti. 

"Ko smo želeli predstaviti poročilo, so nam preprečili, da bi to storili v Kairu," je dejala za The Guardian. "Vprašali so, če kritizira vojsko, sodstvo ali vlado. Ko smo pritrdili, so odgovorili, da tvegamo, da nas aretirajo," je dejala Clooneyjeva. 

V poročilu so priporočili, da v Egiptu prenehajo s prakso, ki dovoljuje izbor sodnikov v posameznih procesih. "Tega niso upoštevali, rezultate pa smo videli tudi v tem primeru, ko so izbrali sodnika, ki je znan po izrekanju strogih kazni," je dejala. 

Egiptovsko sodišče je ukazalo ponovitev sojenja, a Clooneyjeva dvomi v uspešnost tega. Vsi trije obsojeni so zaprosili za izgon iz države, kar odvetnica upa, da se bo tudi zgodilo. "Na žalost moramo zaključiti, da se ne moremo zanesti, da bodo postopki na egiptovskem sodišču izvedeni pošteno ali hitro," je zaključila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.