David grozi, da se bo razletel

Foto: Žurnal24
David, znameniti kip italijanskega mojstra Michelangela, ima čedalje več razpok, ki grozijo, da bodo razklale kip. Največ škode mu povzročajo ravno njegovi občudovalci.
Oglej si celoten članek

Eden nedvomno najbolj prepoznavnih kulturnih spomenikov človeštva, kip Davida, ki ga je pred dobrega pol tisočletja ustvaril renesančni mojster Michelangelo, naj bi bil resno ogrožen. Če je že nekoč s pračo v roki premagal Goljata, kot navaja Biblija, mu zdaj namreč grozi smrtonosni spopad z lastno starostno obrabljenostjo.

Znameniti David ima čedalje več razpok © iStockphoto

 
Težave naj bi se pojavile že leta 2004, ko so ga ob njegovi 500-letnici z destilirano vodo očistili umazanije in sulfatnih oblog ter zapolnili drobne razpoke. Nekateri strokovnjaki so takrat menili, da mu ja takšna "kura" lahko samo škodila. Štiri leta kasneje so stvari očitno zelo zapletle. "Z Davidom ni dobro, saj so se razpoke, ki so jih zakrpali leta 2004, znova odprle," je britanskemu časniku Times povedal zaskrbljeni Antonio Borri , gradbeni strokovnjak z univerze Perugia.

Kako je prišlo do tega? Borri meni, da je na delu več vzrokov. Izvorno napako je zagrešil že Michelangelo, ki je za izdelavo mojstrovine uporabil manj kakovosten marmor. Svoje so dodale številne skrunitve kipa golega bibiljskega junaka, škodo pa povzročajo tudi številni obiskovalci firenške Galleria dell'Accademia, kjer je umetnina razstavljena, saj njihovi koraki ustvarjajo neugodne vibracije. Navsezadnje mu ne koristi niti utrip mesta, njegov promet in hrušč na gradbiščih.

"Opazujemo ga 24 ur na dan," je zagotovil Borri, ki je sicer prepričan, da bo Davida slej ko prej potrebno umakniti izpred oči javnosti. "Sicer ne verjamem, da bi lahko kip že kratkoročno razpadel, saj je v zgodovini prestal že močne potrese, a treba je upoštevati vpliv vsakodnevnih vibracij". Borri  je muzejski upravi že predlagal, da zagotovi sredstva za konstruiranje dušilca vibracij, ki bi kipu zagotovil varnost. Cena tega ukrepa naj bi znašala okoli milijon evrov.

Davidova čudna drža
Naročilo za izdelavo kipa Davida je leta 1501 Michelangelu dal firenški krojaški ceh. Kip je moral izdelati iz velikega kosa marmorja, ki je bil shranjen pri firenški stolnici. Iz te gmote je že pred tem Davida poskušal izdelati nek drug kipar, a je obupal. Michelangelo je torej dobil v obdelavo delno narejeno skulpturo, s čimer se da pojasniti tudi čudno držo leve roke kipa.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.