Debele najstnice seksajo prej

Foto: Žurnal24 Telesna teža naj bi vplivala na začetek spolnega življenja. (Foto: Shutterstock)
Najstnice s čezmerno telesno težo imajo bolj razgibano spolno življenje kot tiste, ki imajo normalno telesno težo, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na medicinski univerzi v Severni Karolini.
Oglej si celoten članek

Raziskava obravnava povezanost indeksa telesne mase s prvimi spolnimi izkušnjami, številom spolnih partnerjev in številom spolnih odnosov. Izsledki raziskave pa ponujajo izjemne rezultate. Mladostnice s čezmerno telesno težo naj bi začele seksati prej, pogosteje naj bi menjavale partnerje in večkrat naj bi spolno občevale brez zaščite. V raziskavi je sodelovalo 21.773 srednješolskih najstnic, izsledki pa so naslednji:

  • Šest odstotkov deklet z normalno telesno težo je imelo prvi spolni odnos, preden so dopolnile 13 let.
  • 11 odstotkov deklet z rahlo povečano telesno težo je imelo prvi spolni odnos pred dopolnjenim 13. letom.
  • 15 odstotkov deklet s čezmerno telesno težo je imelo prvi spolni odnos, preden so dopolnile 13 let.
  • 39 odstotkov deklet z normalno telesno težo je imelo spolne odnose z več kot tremi partnerji.
  • 45 odstotkov deklet z rahlo povečano telesno težo je imelo spolne odnose z več kot tremi partnerji.
  • 49 odstotkov deklet s čezmerno telesno težo je imelo spolne odnose z več kot tremi partnerji.
  • Dekleta z rahlo povečano telesno težo in tista s čezmerno povečano telesno težo so od 20 do 30 odstotkov manjkrat uporabila kontracepcijo kot dekleta z normalno telesno težo.


Raziskovalci so kot možno razlogo za razliko v spolnem vedenju najstnic navedli razvoj v puberteti in slabšo samopodobo. Seveda pa je kljub široko zastavljeni raziskavi treba upoštevati, da ljudje o svojem spolnem življenju pogosto dajejo napačne podatke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.