Debeli v nevarnosti

Foto: Žurnal24 Za otrokove prehranske navade poskrbite čim prej. (Foto: Shutterstock)
Za tipom 2 zaradi debelosti zbolevajo vse mlajši ljudje, tudi otroci.
Oglej si celoten članek

Če imate suha usta, ste žejni, izgubljate telesno težo, ste utrujeni in nenehno hodite na stranišče, je to znak za alarm za takojšnji pregled pri zdravniku. Klasični znaki sladkorne bolezni se namreč pojavijo, ko je krvni sladkor že precej visok, opozarja priznani endokrinolog Marko Medvešček.

Večja poraba sladkorja sama po sebi ne povzroča sladkorne bolezni, a je dokaj običajna za nezdravo prehrano. Torej s sladkorjem pazljivo in ne v velikih količinah!
Marko Medvešček, endokrinolog
Bolnikov vse več
Število sladkornih bolnikov se povečuje tudi v Sloveniji. Narašča tako število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 1, ki je avtoimunski in za katerim zbolevajo predvsem mladi v puberteti, kot število obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2, ki si ga lahko pridelamo sami in ga ima okrog 90 odstotkov bolnikov. "Glavno gonilo pojavljanja sladkorne bolezni tipa 2 je debelost. Vzrok sta nezdrav način življenja s premalo redne telesne dejavnosti ter preobilna in preveč kalorična hrana," pojasnjuje Medvešček.

Kot pravi, so "kandidati" za tip 2 starejši od 40 let, ki imajo povečane krvni sladkor in tlak, maščobo v krvi ter telesno težo. Prav zato naj si po 40. letu redno pregledujejo krvni sladkor vsaj vsaka tri leta, svetuje sogovornik. Res je, da za tipom 2 zaradi debelosti obolevajo vse mlajši ljudje, celo otroci, dodaja, "a je njihovo število na srečo še vedno majhno". Po podatkih inštituta za varovanje zdravja zdravniki pri otrocih in mladostnikih odkrijejo približno 50 novih primerov na leto.

Približno osem odstotkov prebivalcev ima v Sloveniji sladkorno bolezen.

"Čudežnih ukrepov ni"
Sladkorne bolezni po Medveščkovih besedah ni mogoče pozdraviti, "čeprav v javnosti prevladuje takšno zmotno mišljenje". Pri tipu 2 lahko v zgodnji fazi bolezni z zdravim življenjem sicer dosežemo normalizacijo krvnega sladkorja, vendar se sladkor s staranjem včasih spet zviša. "Čudežnih ukrepov ni," sklene sogovornik.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.