Delali boste med dopustom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kmetije, ki se ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo, vam bodo ponudile sezonske pridelke - na primer bučno in gobovo juho.
Oglej si celoten članek

Jesen je najradodarnejši letni čas, ki nas obdaruje s številnimi pridelki in s tem povezanimi opravili. Če živite v mestu in kmečka opravila niso del vašega vsakdana, se lahko po tovrstno doživetje odpravite na eno izmed 800 kmetij, ki se poleg kmetijstva ukvarjajo s turistično dejavnostjo.

Renata Kosi iz Združenja turističnih kmetij Slovenije pravi, da ima kratek oddih na kmetiji veliko prednosti za sodobnega človeka. “Na kmetiji se človek lahko resnično sprosti, odpočije, si napolni baterije ter se naužije svežega zraka, doma pridelane hrane in pijače. Poleg tega pa so to drugačne počitnice, v tesnem stiku z naravo, s kmečko družino, kjer gost ni le številka.”

Zadovoljni gostje se vračajo

Gostje se vedno radi vračajo. Pri nas imamo največ takih, ki so za nas izvedeli od tistih, ki so tu že bili,” razlaga Barbara Štern iz Turistične kmetije pri Kovačniku iz Frama. “K njim hodimo zaradi domačnosti in gostoljubnosti. Občutek imamo, kot da gremo na obisk k bogatim sorodnikom na vas v Kanado,” razlaga Ljubljančan Damjan, ki se z družino vedno znova vrača h Kovačnikovim. Dodaja, da so njegovi trije otroci radi v naravi, kjer spoznavajo domače živali, vidijo, kako živijo, in se jih lahko dotikajo.

Trgatev, prešanje in veselica

Večini turističnih kmetij se je treba predhodno najaviti, na podlagi vaših želja pa vam pripravijo tisto, kar želite med svojim obiskom kmetije početi. “Trenutno po vsej Sloveniji na vinorodnih območjih potekajo trgatve in ponekod lahko gostje sodelujejo pri tem zanimivem in veselem opravilu na kmetiji,” pojasnjuje Kosijeva. To izkušnjo lahko dobite na Turistični kmetiji Borko iz Gornje Radgone. Popeljejo vas v več kot 400 let staro vinsko klet in pripravijo pokušnjo njihovih vin.

Sodelovanje pri opravilih

Pomagate lahko tudi pri številnih drugih kmečkih opravilih. Lahko pobirate jabolka, pomagate pri mletju in stiskanju ter izdelavi jabolčnega soka. Naučijo vas celo, kako se iz pobranega sadja pripravi domača marmelada. Na Turistični kmetiji Kajžar iz Mežice lahko pripravite in spečete domači kruh. Med tem, ko se bo kruh pekel, si lahko ogledate čebelnjak, lovsko sobo, stopite v hlev in nakrmite živali, pomolzete kravo ter poberete jajca.

Razvajeni z domačo hrano

Prav vse turistične kmetije vas bodo razvajale z odlično, doma pripravljeno hrano, ki je večinoma sezonsko obarvana. Na kmetiji Kovačnik trenutno skuhajo največ bučne juhe, seveda pa ne gre brez njihove pohorske bunke in gibanice. Ponujajo tudi gobovo juho pa skuto s čemažem in različne suhomesnate izdelke. Ponekod vam pomagajo tudi pri nabiranju zdravilnih zelišč in vas naučijo, kako jih uporabiti v vsakdanjem življenju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.