Deset premier preroških avtorjev

Foto: Peter Uhan Drama sezona Foto: Peter Uhan Drama sezona Foto: Peter Uhan Drama sezona Foto: Peter Uhan Drama sezona
Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je včeraj s posebnim avantgardnim performansom s celotnim umetniškim ansamblom predstavila prihajajočo gledališko sezono, ki jo bo zaznamovalo deset premiernih uprizoritev.
Oglej si celoten članek

Tudi prihodnjo sezono 2012/13 bo SNG Drama Ljubljana ljubiteljem gledališke umetnosti postregla s premiernimi uprizoritvami. Teh bo deset, od tega šest na velikem odru in štiri v Mali drami, pet pa jih bo doživelo prvo slovensko uprizoritev.

"Program prihajajoče gledališke sezone v Drami vabi k intenzivnemu dialogu s trenutnim časom in prostorom, občinstvom in posameznikom. Nastopil je čas, ko se bo moralo gledališče še ostreje spopadati z vprašanji sedanjosti, tokrat z uprizarjanjem dramatike preroških avtorjev, ki so v prelomnih obdobjih napovedovali novo obdobje, rojstvo novega človeka in novega jutra Zato bomo uprizorili nekaj najpomembnejših besedil, ki se ukvarjajo z vprašanji upora, strahopetnosti, političnega, umetniškega in globalnega kaosa,« je včeraj povedal umetniški vodja Drame Eduard Miler, ki je skupaj s sodelavci zasnoval repertoar 2012/13.

Otvoritev z istočasnima premiernima uprizoritvama
Nova sezona vabi k premisleku o neuresničitvi pogumnih začetkov, manifestov, političnih sprememb in nove družbene ureditve v 20. stoletju in o njihovi aktualizaciji. Sezono, ki se bo začela 15. septembra 2012, bosta istočasno odprli premierni uprizoritvi predstav Zang Tumb Tuuum v režiji Vita Tauferja na velikem odru in prve slovenske uprizoritve igre Stanisława Ignacyja Witkiewicza Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija v Mali drami.

Na velikem odru se bodo v nadaljevanju gledališkega leta zvrstile: prva slovenska uprizoritev drame Bertolta Brechta Mati v režiji Sebastijana Horvata, mariborska koprodukcija Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree in uprizoritve iger Williama Shakespeara Hamlet v režiji Eduarda Milerja, Antona Pavloviča Čehova Tri sestre v režiji Janusza Kice in Vladimirja Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega.

V Mali drami pa bodo doživele prvo slovensko uprizoritev drame Dorote Masłowske Pri nas je vse v redu v režiji Ivane Djilas, Aleksandra Vvedenskega Božič pri Ivanovih v režiji Oliverja Frljića in Petra Handkeja Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.