Desetletje Trendov

Foto: Žurnal24 Miha Turšič, Dunja Zupančič, Dragan Živadinov, Bogoslav Kalaš, Jožica Brodarič, Foto: Žurnal24 Ministrica za kulturo Majda Širca Foto: Žurnal24 Zoran Garevski in Nataša Peršuh Foto: Žurnal24 Jožica Brodarič Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol) Foto: Žurnal24 Miha Kajzelj Foto: Žurnal24 Kulturna ministrica Majda Širca in nagrajenec za življnesko delo Bogoslav Kalaš. Foto: Žurnal24 Akademski slikar Bogoslav Kalaš Foto: Žurnal24 Akademski slikar Bogoslav Kalaš Foto: Žurnal24 Predstojnik katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Dušan Kirbiš. Foto: Žurnal24 Direktor gledališča v Novi Gorici Jožko Čuk. Foto: Žurnal24 Predstavnica revije Mladina je prevzela nagrado za Tomaža Lavriča. Foto: Žurnal24 Miha Turšič, Dunja Zupančič in Dragan Živadinov. Foto: Žurnal24 Janez Koželj je nagrado podelil arhitektu Mihi Kajzelju. Foto: Žurnal24 Kulturna ministrica Majda Širca je čestitala nagradam Trend za deset let obstoja
Desete nagrade Trend, katerih idejna vodja je Jožica Brodarič, so podeljene. Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil je slavila med modnimi ustvarjalci.
Oglej si celoten članek

V Festivalni dvorani so včeraj podelili nagrade za vizualno ustvarjalnost Trend 2010. Minimalistično oblikovano kristalno kocko so podelili v petih kategorijah. V kategoriji modnega ustvarjanja je nagrado prejela Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil z naravoslovnotehniške fakultete, katere študenti so navdušili na mnogih mednarodnih revijah.

Z razstavo Stripi je 13-člansko strokovno žirijo prepričal Tomaž Lavrič, ki ga širša javnost najbolj pozna po zabavni Mladinini Diareji, sicer pa je bolj cenjen v tujini. Nagrado je zaradi njegovega "odklonilnega odnosa do pojavljanja v medijih" prevzela Mladinina predstavnica za stike z javnostjo.

Kalaš zaupa slikam
Nagrado za posebne vizualne dosežke so prejeli Drago Živadinov, Miha Trušič in Dunja Zupančič, ki so si kocko prislužili za ustvarjanje postgravitacijske umetnosti in kulturalizacijo vesolja. Za izjemne prispevke vizualne kulture je bil nagrajen arhitekt Miha Kajzelj. Kajzelj v svojem delu združuje strast do gora in arhitekture ter je po besedah Janeza Koželja "arhitekt, ki razume gore in alpinist, ki razume arhitekturo."

Deset let je lahko veliko, lahko pa je tudi malo. Dobro je, da imajo nagrade zgodovino.
Jožica Brodarič

Trend za življenjsko delo je kulturna ministrica Majda Širca podelila akademskemu slikarju Bogoslavu Kalašu, ki ustvarja s posebno tehniko – aerografijo, pri kateri s slikarskim strojem preslika fotografijo. Kalaš je povedal, da se je z nagrado postavil v niz nagrajencev, katere sam spoštuje. "V slike zaupam, me izpopolnjujejo in upam, da plemenitijo tudi vaše življenje," je še povedal dobitnik priznanja za življenjsko delo.

Tujina ni pogoj
Čeprav se zdi, da so z nagradami Trend nagradili umetnike, ki so uspehe nizali tudi v tujini, pa je Jožica Brodarič zanikala, da bi s tem želeli spomniti na tiste, ki so jih doma spregledali. "Ne, mi ne gledamo na to, ali delajo v tujini ali delajo tukaj. Tudi ne gledamo na to, če je kdo spregledan pri katerih drugih stanovskih nagradah, na primer Jakopičevih, Brumnovih ali Plečnikovih nagradah. Mi samo gledamo na to, da je bilo delo v prejšnjem letu tako dobro, da si zasluži nagrado," nam je povedala Jožica Brodarič in dodala, da je dobro, da imajo nagrade svojo zgodovino in upa še na naslednjih deset in več let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.