Devet razlogov za česen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Česen vsebuje kalij, kalcij, fosfor, selen, precej velike količine vitaminov B in C ter beljakovine. Je odlično super živilo, za vas pa smo zbrali devet načinov uporabe.
Oglej si celoten članek

Za lepe lase

Česen lahko reši težave z izpadanjem las, saj vsebuje alicin in žveplovo spojino, ki preprečujeta izpadanje las in pospešujeta njihovo rast. Narezan česen vmasirajte v lasišče, za boljši učinek ga lahko tudi iztisnete. Grški recept pa pravi, da lepe lase pričara masiranje lasišča s česnom, zmešanim z oljčnim oljem.

Čisti pore

Antioksidanti, ki jih vsebuje, uničujejo bakterije, zato vtrite narezan strok česna na mozolj in pustite delovati za učinkovito lokalno zdravljenje. Česen bo očistil pore, s česnovo terapijo pa se lahko borite tudi proti nadležnim madežem na koži.

Za zdravo kri

Česen vsebuje naravni ahoen, snov, ki ima podoben učinek kot aspirin. Naravni ahoen poleg tega preprečuje sprijemanje trombocitov, pospešuje razstapljanje krvnih strdkov, zmanjšuje viskoznost krvi, pospešuje cirkulacijo in odstranjuje nezaželene snovi iz krvi. Alohen se sprošča pri strtem česnu, pa tudi, če česen zmešate s kisom.

Nad prehlad

Poln antioksidantov koristi imunskemu sistemu. Če se le da, ga jejte vsak dan, ko zbolite, pa poskusite česnov čaj. Sesekljan ali zmlet česen pustite nekaj minut v vroči vodi, ga odcedite, sladkajte z medom in popijte.

Pomirite luskavico

Ker ima česen dokazane protivnetne učinkovine je lahko koristen pri lajšanju neprijetnih izbruhov luskavice. Vtrite česnovo olje na prizadeto območje.

Med dieto

Raziskava Cynthie Sass pravi, da so miši, ki so pojedle s česnom bogato hrano, hitreje izgubljale maščobo in odvečno težo. Jejte ga torej tudi za vitko postavo.

Proti srbečici

Z namakanjem nog v kopeli s toplo vodo in zdrobljenim česnom, lahko olajšate srbečico, ki jo povzročajo glivice.

Odžene komarje

Znanstveniki niso prepričani zakaj, ampak komarji ne marajo česna. Raziskava, ki so jo naredili v Indiji je pokazala, da ljudje, ki so se namazali s česnovim zvarkom, niso imeli težav s komarji. Zvarek so naredili iz česnovega olja, vazelina, in čebeljega voska.

Nad herpes

Priljubljeno domače zdravilo proti herpesu je zdrobljen česen, ki ga pritisnete neposredno na herpes. Njegove naravne protivnetne učinkovine pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino ter pospešujejo proces zdravljenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.