Dieta kot način življenja

Foto: Žurnal24 Dieto začnite počasi, drugače se bodo izgubljeni kilogrami hitro vrnili.
Ste se odločili za priljubljeno dieto, ki odžene kilograme pri vseh vaših prijateljih, pri vas pa nikakor noče delovati? Potem ste morda k stvari pristopili napačno.
Oglej si celoten članek
Dieta kot način življenja
Včasih so dieto opisovali kot krajše ali daljše obdobje s spremenjenim načinom prehranjevanja, bodisi zaradi zdravstvenih ali zgolj osebnih razlogov. Danes pa dieta velja za začetek zdravega načina življenja. Kako pa bi sicer obdržali postavo, ki ste si jo prigarali z dieto? Brez zdrave prehrane in telesne dejavnosti bolj težko. Torej morate k vsej stvari pristopiti čisto drugače. Če se boste diete lotili postopno, boste telo počasi navadili na spremenjen ritem prehranjevanja, na bolj zdrava in raznolika živila in na vsakodnevno telesno dejavnost. Saj veste, kilogrami nikakor ne bodo izginili sami od sebe, ko pa boste dieto prekinili, se bodo ti lahko vrnili hitreje, kot mislite.

 © iStockPhoto

 
Naj odrekanje ne sproži depresije
Tudi vi neprestano razmišljate, kaj lahko in česa ne smete pojesti? Ste se za izgubo kilogramov pripravljeni odpovedati skupnim kosilom ali druženju s prijatelji? Odpovedovanje živilom določene skupine je pogosto zelo stresno, pri nekaterih pa lahko preraste v lažjo obliko depresije. Ljudje, ki se nikakor ne morejo odreči svojim najljubšim živilom, se lahko zaradi diete prenehajo družiti s prijatelji, se začnejo odpovedovati skupnim kosilom ali poslovnim večerjam. Zato se najboljša dieta imenuje zmernost. Če se boste s prijatelji odpravili na kosilo ali večerjo, naj bodo obroki pred tem manjši in manj kalorični, v restavraciji pa izberite lahke jedi, kot so meso in zelenjava z žara, riba, rižota ali solata, odpovedati pa se ni treba niti sladici.

Preprečite jojo učinek
Še eno dejstvo, ki govori v prid dieti kot načinu življenja, je dobro poznani jojo učinek hitrih diet. Raziskave so pokazale, da kilograme, izgubljene s hitrimi dietami, nadoknadimo zelo hitro, ponavadi še s kakšnim kilogramom več. Ko se zopet odločite za hujšanje, se postopek izgube in pridobivanja kilogramov ponovi, tako lahko nevede padete v začaran krog hitrih diet.

 

Preberite še:

Rešitev
Postavite si realen cilj, ki ga želite doseči v daljšem časovnem obdobju. Nato prehranjevalne navade začnite spreminjati počasi. Za prvi teden je dovolj že, da sladke gazirane pijače zamenjate za 100-odstotni sadni sok ali vodo in polnomastne mlečne izdelke za tiste z manj maščobami. V enakem tempu nadaljujte naslednjih šest tednov, tako da vsak teden določite živila, ki jih želite z jedilnika delno ali popolnoma umakniti. Če ste bili do zdaj vajeni jesti le dvakrat ali trikrat na dan, obroke razdelite na več majhnih porcij. Počasi, in kar je najpomembneje, brez šoka, se bo vaše telo tako navadilo na zdrav način prehranjevanja in vas "nagradilo" z izgubo odvečnih kilogramov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.