Čeprav je natrij, ki se nahaja v soli, za organizem zelo pomemben mineral, nam lahko zelo hitro
škoduje, če ga v telo vnašamo v prevelikih količinah. Zato moramo omejiti vnos soli in narediti
kompromis med okusom in zdravjem.
Veste, koliko soli potrebujete?
Dnevno naj bi zaužili do šest gramov kuhinjske soli, kar je manj kot ena čajna žlička, ki
vsebuje približno 2,4 grama natrija. Ta količina je tista, ki zadovolji tako potrebe po okusu in
hkrati preprečuje pojav zgoraj omenjenih težav. Raziskave pa so pokazale, da ljudje v povprečju
zaužijemo deset gramov soli na dan (kar je štiri grame natrija), torej skoraj dvakrat več, kot bi
ga potrebovali.
Prednosti diete z manj soli
Lahka dieta vsebuje približno 1500 kalorij in od 3,5 do pet gramov soli na dan. Z njeno
pomočjo telo najprej prečistite, če pa se odločite za nadaljevanje in jedilnik upoštevate ves
mesec, lahko izgubite okoli štiri kilograme. Dieta preprečuje zastajanje vode v telesu, dobro
vpliva na prekrvavitev, znižuje krvni pritisk, se bojuje proti celulitu in je dober uvod v bolj
zdravo prehranjevanje, z manj soli.
|
Popečen toast namažite z marmelado. © iStockPhoto
|
- vsak dan popijte vsaj dva litra oligomineralne vode, ki vsebuje manj kot 20 mg natrija na liter;
- med pripravo hrane ne dodajajte soli, ampak okuse popestrite z začimbami in dišavnicami;
- uporabljajte ekstradeviško olivno olje;
- kavo in čaj sladkajte s sladili brez kalorij;
- jejte kruh brez dodane soli;
- za zajtrk posezite po lončku nemastnega jogurta ali pa na prepečenec namažite malo marmelade;
- postanite pozorni na prehrambene vrednosti, ki so napisane na embalažah živil.
Sladkanje je dovoljeno
Tisto zdravo sladkanje, zato za malico ali sladico posezite po nemastnem sadnem jogurtu, sadni solati ali osvežujočem frapeju, seveda pa ni prepovedana niti tablica temne čokolade. V vročih dneh se osvežite s sveže stisnjenim sadnim sokom, jutra pa popestrite s skodelico kapučina.
Jedilnik
|
Ste že poskusili olivno olje z dišavnicami? © iStockPhoto |
Kosilo : Na žaru specite 150 gramov teletine in jajčevce, ki jih zabelite z olivnim oljem, kisom in dišavnicami. Kot prilogo popecite rezino neslanega kruha, po obroku pa se osvežite z dvema rezinama ananasa.
Večerja : Pripravite polpete iz leče, za prilogo na olivnem olju popecite beluše in jih pokapljajte z limono.
Torek
Kosilo : Pripravite testenine s svežim paradižnikom in se osvežite z mešano solato.
Večerja : Iz folije naredite škrnicelj, vanj dajte 250 gramov ribe (morskega lista, orade, brancina, osliča ali romba), dodajte začimbe ali zelenjavo po svoji izbiri in specite v pečici. Za prilogo pripravite solato iz koromača in korenja, posladkate pa se lahko tudi z belim grozdjem.
Sreda
Kosilo : Fižolova solata s popečenim kruhom brez soli, za sladico izberite melono.
Večerja : Pripravite špinačo z jajci (dve jajci, trdo kuhani ali umešani).
Četrtek
Kosilo : Pražen riž z radičem, hruška in dve slivi.
Večerja : Na dve rezini kruha namažite skuto in čeznjo položite rezine kivija ali jagod.
|
Stisnite osvežujoč napitek. © iStockPhoto
|
Kosilo : Naj vas osveži hladna zelenjavna enolončnica, iz zelenjave po vašem okusu (a brez krompirja in stročnic), začinjena s petršiljem, rožmarinom, baziliko, poprom in česnom. Okus popestrite s popraženimi kruhovimi kockami.
Večerja : Na pari skuhajte 200 gramov ribe, za prilogo pripravite solato iz 200 gramov kuhanega krompirja in 150 gramov stročjega fižola.
Sobota
Kosilo : Pripravite testenine z bučkami in rakci ter zeleno solato.
Večerja : S češnjevimi paradižniki skuhajte 200 gramov osliča, jed zabelite s sesekljanim peteršiljem in feferoni. Posladkajte se z rezinami bele melone.
Preberite še:
|
Kosilo : Specite polpete iz mlete govedine, začinjene s feferoni, česnom, baziliko, peteršiljem in muškatnim oreščkom. Zraven postrezite zeleno solato s paradižnikom in kumarami.
Večerja : Dve rezini popečenega kruha s skuto in sadna solata.