Dieta z rižem

Foto: Žurnal24 Za kosilo pripravite lahko rižoto z zelenjavo.
Dieta z rižem je priporočljiva za vse tiste, ki imate težave z odvečnimi kilogrami, visokim pritiskom, sladkorno boleznijo in boleznimi srca.
Oglej si celoten članek

Dieto z rižem so sestavili strokovnjaki iz Univerze Duke v Severni Karolini na čelu z dr. Walterjem Kempnerjem. Čeprav je bila dieta sestavljena za program za spremembo življenjskih navad, ki ga v ZDA izvajajo kot dva do štiri tedenski program hitrega hujšanja pod nadzorom zdravnikov, nutricistov, inštruktorjev in drugih strokovnjakov, pa je osvojila mnoge po vsem svetu. Dieta vas namreč pripravi na trajne spremembe v načinu življenja.

Nastanek diete

Dr. Kempner je preučeval učinke prehrane na povišan pritisk in sladkorno bolezen in odkril, da se ta bolezenska stanja redkeje pojavljajo pri tistih, katerih prehrana temelji na rižu. Tako je dr. Kampner sestavil dieto z rižem, sadjem, sokovi ter dodatki vitaminov in železa, pacienti pa jo uporabljajo že vse od leta 1939.

Za uspeh in trajne rezultate
Največja sprememba v načinu prehranjevanja je povečan vnos polnozrnatih izdelkov, stročnic, sadja in zelenjave, medtem ko je potrebno zmanjšati vnos mesa in mesnih izdelkov, nasičenih maščob in soli. Dieta temelji na biološko pridelanih živilih, brez pesticidov, insekticidov in drugih kemikalij. Da pa bi dosegli dobre in trajne rezultate, se morate najprej zavedati, kaj sploh jeste in neorgansko hrano zavestno zamenjati za biološko pridelano. Šele takrat naj bi bila dieta učinkovita, prerasla pa naj bi iz nekaj tedenskega načina prehranjevanja v nov način življenja.

Program

Dieta z rižem je sestavljena iz večih sklopov, tako je na začetku diete jedilnik zelo okrnjen, v nadaljevanju pa se postopoma dodajajo sveže sadje in zelenjava, žitarice, ribe in stročnice.

Primer jedilnika:

  • 1. dan – osnovna dieta z rižem: Zajtrk, kosilo in večerja so sestavljeni iz enega škrobnega živila in sadja.
  • 2. do 7. dan – vegetarijanska dieta z rižem: Zajtrk je sestavljen iz enega škrobnega živila, iz enega nemastnega mlečnega živila in iz sadja po želji. Kosilo in večerja pa sta sestavljena iz škrobnih živil, zelenjave in sadja.

Osnovna pravila velikosti obroka:
  • eno škrobno živilo je rezina polnozrnatega kruha, tretjina skodelice kuhanega riža ali stročnic ali pol skodelice kuhanih testenin,
  • ena enota sadja je en srednje velik sadež, pol banane ali skodelica narezanega sadja,
  • ena enota zelenjave je ena skodelica nekuhane ali pol skodelice kuhane zelenjave,
  • en mlečni obrok je ena skodelica mleka, skodelica jogurta ali pol skodelice svežega sira.

Malo soli
Okuse jedi izpopolnite z začimbami, izogibajte pa se uporabi soli. Omejeno uživanje soli priporočajo predvsem tistim s povišanim krvnim pritiskom in boleznimi ledvic. Poleg tega zmanjšanje vnosa soli pripomore k manjši verjetnosti za razvoj srčnih bolezni, za pojav povišanega holesterola in krvnega pritiska, pripomore pa tudi pri borbi s kilogrami.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.