Dieto z rižem so sestavili strokovnjaki iz
Univerze Duke v Severni Karolini na čelu z dr.
Walterjem Kempnerjem. Čeprav je bila dieta sestavljena za program za spremembo
življenjskih navad, ki ga v ZDA izvajajo kot dva do štiri tedenski program hitrega hujšanja pod
nadzorom zdravnikov, nutricistov, inštruktorjev in drugih strokovnjakov, pa je osvojila mnoge po
vsem svetu. Dieta vas namreč pripravi na trajne spremembe v načinu življenja.
Nastanek diete
Dr. Kempner je preučeval učinke prehrane na povišan pritisk in sladkorno bolezen in odkril,
da se ta bolezenska stanja redkeje pojavljajo pri tistih, katerih prehrana temelji na rižu. Tako je
dr. Kampner sestavil dieto z rižem, sadjem, sokovi ter dodatki vitaminov in železa, pacienti pa jo
uporabljajo že vse od leta 1939.
Za uspeh in trajne rezultate
Največja sprememba v načinu prehranjevanja je povečan vnos polnozrnatih izdelkov, stročnic,
sadja in zelenjave, medtem ko je potrebno zmanjšati vnos mesa in mesnih izdelkov, nasičenih maščob
in soli. Dieta temelji na biološko pridelanih živilih, brez pesticidov, insekticidov in drugih
kemikalij. Da pa bi dosegli dobre in trajne rezultate, se morate najprej zavedati, kaj sploh jeste
in neorgansko hrano zavestno zamenjati za biološko pridelano. Šele takrat naj bi bila dieta
učinkovita, prerasla pa naj bi iz nekaj tedenskega načina prehranjevanja v nov način življenja.
Program
Dieta z rižem je sestavljena iz večih sklopov, tako je na začetku diete jedilnik zelo
okrnjen, v nadaljevanju pa se postopoma dodajajo sveže sadje in zelenjava, žitarice, ribe in
stročnice.
Primer jedilnika:
- 1. dan – osnovna dieta z rižem: Zajtrk, kosilo in večerja so sestavljeni iz enega škrobnega živila in sadja.
- 2. do 7. dan – vegetarijanska dieta z rižem: Zajtrk je sestavljen iz enega škrobnega živila, iz enega nemastnega mlečnega živila in iz sadja po želji. Kosilo in večerja pa sta sestavljena iz škrobnih živil, zelenjave in sadja.
Osnovna pravila velikosti obroka:
- eno škrobno živilo je rezina polnozrnatega kruha, tretjina skodelice kuhanega riža ali stročnic ali pol skodelice kuhanih testenin,
- ena enota sadja je en srednje velik sadež, pol banane ali skodelica narezanega sadja,
- ena enota zelenjave je ena skodelica nekuhane ali pol skodelice kuhane zelenjave,
- en mlečni obrok je ena skodelica mleka, skodelica jogurta ali pol skodelice svežega sira.
Malo soli
Okuse jedi izpopolnite z začimbami, izogibajte pa se uporabi soli. Omejeno uživanje soli priporočajo predvsem tistim s povišanim krvnim pritiskom in boleznimi ledvic. Poleg tega zmanjšanje vnosa soli pripomore k manjši verjetnosti za razvoj srčnih bolezni, za pojav povišanega holesterola in krvnega pritiska, pripomore pa tudi pri borbi s kilogrami.