Dilema: menstruacija na morju

Foto: Žurnal24 V prvih dneh menstruacije bodite previdnejše. (Foto: Shutterstock)
V prvih dneh menstruacije se plavanju in sončenju raje odpovejte. Ker se bakterije ob visokih temperaturah hitreje razmnožujejo, omogočite higienski maksimum.
Oglej si celoten članek

Plavanje naj prve dni raje odpade
Sonce in namakanje v vodi ginekologi v prvih dneh, ko je krvavenje najmočnejše, še vedno odsvetujejo. V dnevih, ko močne menstruacije nimate, pa lahko že uporabite tampone ter se prepustite krajšim vodnim užitkom. Tampone takrat menjajte pogosteje, najbolje kar po kopanju samem. Tudi mokre kopalke naj se sušijo na bližnji skali, ne na vašem telesu.

Prestavite krvavitev
Še posebno, če so bakterijske okužbe pri vas redne obiskovake, je morda boljša možnost, da svojo menstruacijo ob posvetovanju z ginekologom prestavite na kasnejši datum. Po zadnji tabletki iz omota ne naredite enotedenske pavze, oziroma izpustite placebo tabletke in nadaljujte z aktivnimi. Če kontracepcije ne uporabljate, vam lahko ginekolog ali zdravnik za isti učinek enkratno predpiše kontracepcijske tabletke, ki jih začnete jemati teden dni pred pričakovano menstruacijo toliko dni, za kolikor želite prestaviti menstruacijo.

Sončenje sede v jutranjih in poznih urah
V prvih dneh se tudi čim bolj izogibajte neposredni sončni izpostavljenosti. Ker brez lovljenja sončnih žarkov na počitnicah verjetno ne bo šlo, se sončite sede in v urah, ko sonce ni tako močno. Sončenje spodnjega dela trebuha lahko namreč povzroči močnejše krvavenje.

Higiena, higiena, higiena!
Poletje zahteva v tistih dneh še več higiene. Osvežite se s prhanjem, na daljših potovanjih, ko tekoče vode ne boste imele pri roki, pa vas iz zagate lahko rešijo osvežilni robčki z ustreznim pH-faktorjem. Tampone menjajte izključno s čistimi rokami, vložki pa so bolj praktični za trenutke, ko si rok ne boste mogli umiti z milom. Če do nožničnih okužb vseeno pride, naj vam kot prva pomoč služi tampon, namočen v jogurt, ali umivanje z razredčenim kisom oziroma razredčeno mešanico soli in limoninega soka.

Ko menstruacija izostane
Ko se odpravljate v oddaljene kraje, imejte v mislih to, da lahko sprememba podnebja vpliva na vaš ciklus, ga skrajša, podaljša, ali pa krvavitev celo za nekaj časa izostane. Če izostane več kot teden dni, po končanih počitnicah obiščite svojega ginekologa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.