DINK: Vrsta zveze v kateri mnogi brezsramno uživajo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
“Sem ponosna DINK. Z možem sva v krasnih 30-ih in izbrala sva DINK način življenja. To je zveza, v kateri uživava, in ne bi si mogla zamisliti, da bi v njej lahko toliko energije in časa namenila otroku.”
Oglej si celoten članek

Vsi smo videli meme … Pa tudi barvite nalepke na avtomobilskih odbijačih, ki vsem oznanjajo, da so lastniki avtomobilov ponosni starši otrok. A lahko smo ponosni tudi, če se odločimo za življenje brez otrok ...

Ljudje svoj ponos, da živijo srečno življenje brez otrok, kažejo na zelo različne načine. Ko se v razmerju najdeta dva, ki se strinjata, da je življenje brez otrok neprecenljivo, pridemo do izraza DINK, piše avtorica članka na Yahoo life, Carly Carmann.

Kaj je DINK (dual income, no kids)? To je akronim za gospodinjstvo, v katerem živita dva brez otrok (in jih tudi ne nameravata imeti), ki napredujeta v karieri in osebnem življenju.

To ni izraz, ki bi bil pogosto omenjen v popularni kulturi, toda najbrž izhaja iz 80-ih, še posebej tekom vzpona kulture yuppie (mladih urbanih strokovnjakov).

Stigma, ki obkroža zelo osebno odločitev nekoga o tem, ali bo imel otroke, ali ne, je verjetno razlog, zakaj ta izraz lebdi tako daleč pod radarjem - vendar je skupnost DINK ponosna skupnost z lastnim simbolom.

Nismo sebični posamezniki

“Sem ponosna DINK. Oba z možem sva stara 30 let in sva izbrala ta življenski slog in ne, nismo vrsta ljudi, ki so »poročeni s kariero,« mi preprosto uživamo na obeh področjih, karieri in osebnem odnosu, za katerega si ne predstavljam, da bi bil mogoč, če bi morala toliko energije in časa posvetiti otroku. Nismo sebični posamezniki, ampak smo sebični do časa, ki ga lahko preživimo skupaj v dobrobit našega odnosa,” je zapisala v članku, objavljenem na Yahoo! Life.

“Ne razumite me narobe. Otroke imamo radi in imamo odlične odnose s številnimi mlajšimi, razširjenimi družinskimi člani in otroki bližnjih prijateljev. Pravzaprav imamo z dodatnim časom (in denarjem), ki ga imamo, ker nimamo svojih otrok, priložnost ustvariti posebne vezi s temi otroki v našem življenju,” doda.

Avtorica še piše, da ju z možem družita ljubezen do potovanj in da lahko potujeta velik del leta, vključno z več potovanji na mesec in vsaj na enim daljšim mednarodnim potovanjem na leto - vse z lastnim zaslužkom, ker noben od njiju ni ničesar podedoval.

Preprosto povedano: “Ljubimo življenja, ki smo si jih zasnovali s ponosom, in se na tej poti zelo zabavamo. Najpomembnejše pa je, da se počutimo izpolnjene v vseh pomenih te besede.”

Carly pravi, da je pred kratkim odkrila, da je veliko več ljudi, ki so se odločili za ta način življenja, na primer Danie Casellas, 33-letna mikrobiologinja in spletna fitnes trenerka, ki s partnerjem živi na Floridi. Skupaj sta ustavarila varen in navdihujoč Instagram profil za druge, kot so oni, da delijo vsakdanja duhovita srečanja, s katerimi se srečujejo kot DINKS.

“Že v zgodnjih 20-ih sem bila prepričana, da si ne želim otrok,” pravi Danie in nadajuje, da nad dojenčki ni navdušena, je pa dobra z otroki.

“Imam divjo osebnost in uživam v njihovi bližini, a preprosto ne maram prevzemati te velike odgovornosti, da bi nekoga vzgajala. Rekli so mi, da sem nora, sebična in da bom obžalovala. Zdaj imam 33 let in brez otrok živim najlepše življenje,” pravi Danie.

Danie je leta preživela v New Yorku na potovanju samoodkrivanja, zdaj pa s partnerjem uživata v spontanosti, ki jo prinaša življenje DINK, ki jima omogoča, da spontano načrtujeta večerje v zadnjem trenutku, igranje v nogometnih ligah in potovanja v Universal Studio Orlando.

“Mislim, da bi nas otroci omejevali pri dejavnostih, v katerih uživamo, in mirnem življenjskem prostoru, ki ga imamo tako radi. Upam, da bova kmalu lahko kupila tudi stanovanje, in glede na trenutno stanje nisem prepričana, da bi si lahko privoščila dom in otroke. Odraslo življenje je drago,” zaključi Danie.

“Ker se danajšnja družba spopada z vedno več težavami zaradi naraščanja splošne negotovosti, narašččujočih dolgov, slabega nepremičninskega trga in trga dela, je potrebno pri razmišljanju o starševstvu upoštevati tudi finančna, kulturna in biološka vprašanja,” piše Clark.

Foto: pixabay Babica in dedek na dopustu

Veliki družbeni pritiski

Kljub temu pa odločitev, da nekdo ne bo imel otrok, ni lahka glede na družbene pritiske, s katerimi se ljudje soočajo. 

“Pravzaprav sem edina oseba v svojem okolju, ki se je odločila za življenje brez otrok. Ko so si moji sorodniki in prijatelji ustvarili družine, sem začela dvomiti o svoji odločitvi. Potrebovala sem podporo in zato sem začela polsušati zvočne knjige o življenju brez otrok,” pravi Danie.

Ko sem odkrila, da ljudje na Instagramu delijo svoje življenje brez otrok, sem se počutila, kot da grem na terapijo. Videla sem, da živijo absolutno zdravo, izpolnjeno in namensko življenje. To je neverjetna skupnost, ki podpira vse,” je dodala Danie.

Childfree Millennial je še en način podpore na Instagramu, ki ga vodita partnerja Marcela in Michael, stara 26 in 31 let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.