Dišeča čistila nevarna za starejše

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pisana čistila, ki dišijo po limoni ali gozdnih sadežih in jih prodajajo v zanimivih pakiranjih, niso nevarna le otrokom, temveč se z njimi vse pogosteje zastrupijo tudi starejši, opozarjajo nemški strokovnjaki.
Oglej si celoten članek

Še posebej pogoste so med starejšimi zastrupitve s pralnimi sredstvi, zavitimi v vodotopno folijo, ki so podobna velikim bombonom.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili na nemški komisiji za zastrupitve v Berlinu, ljudje v visoki starosti, pri določenih boleznih ali tisti, ki imajo demenco, slabše zaznavajo okus. Zaradi tega pomotoma zaužijejo večje količine čistil in se zastrupijo. Poleg tega so starejši v nasprotju z otroki pogosto brez nadzora in tako nihče ne zazna znakov zastrupitve oziroma jim nihče ne more pomagati.

Kot so ugotovili, so še posebej nevarna pralna sredstva, zavita v vodotopno folijo, ki spominjajo na velike bombone. Ta čistila so običajno bolj koncentrirana od ostalih in zato še bolj nevarna zdravju. V državah, kjer so tovrstna pakiranja čistil na trgu že nekaj let, opažajo vse več zastrupitev med starejšimi.

V Nemčiji bodo zato zdaj okrepili ozaveščanje starejših o nevarnosti zaužitja čistil, opozorili pa so tudi že proizvajalce. Nekateri med njimi so že spremenili barve in embalažo pralnih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.