Dnevi posvečeni Jožetu Plečniku

Foto: Žurnal24 Jože Plečnik osrednja osebnost letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine.
V Ljubljani so se z odprtjem fotografske razstave začeli Dnevi evropske kulturne dediščine, ki so letos posvečeni Jožetu Plečniku.
Oglej si celoten članek

Z odprtjem fotografske razstave Barbare Jakše Jeršič in Staneta Jeršiča v Jakopičevem sprehajališču pred Gradom Tivoli so se tudi uradno začeli Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) v Sloveniji. Ti bodo posvečeni arhitektu Jožetu Plečniku, saj letos mineva 135 let od njegovega rojstva in 50 let od njegove smrti.

Posebna pozornost Plečniku v parku Tivoli

V Jakopičevem sprehajališču si lahko na posebni razstavi ogledate nov panoramski pogled na arhitekturne dosežke Jožeta Plečnika. © BOBO

 
Enemu izmed njavečjih slovenskih arhitektov se bodo na poseben način najbolj posvetili v ljubljanskem parku Tivoli. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je namreč v želji, da obudi zeleni del mestnega središča - Jakopičevo sprehajališče, tja postavil popolnoma nov panoramski pogled na arhitekturne dosežke Jožeta Plečnika. Fotografije para Jeršič izražajo novo razumevanje prostorskih zamisli največjega slovenskega arhitekta in z visoko likovno občutljivostjo posredujejo njegovo umetniško sporočilo v današnji prostor in čas. Njegov opus pa bodo sicer do 29. septembra predstavili tudi na več kot 100 prireditvah.

Otvoritev dnevov v Beogradu

Med najbolj znanimi deli Jožeta Plečnika so pokopališče Žale v Ljubljani. © BOBO

 
Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so se sicer uradno začeli v petek v Beogradu pod nosilno temo Reka - tokovi dediščine, s poudarkom na Donavi in dediščini, ki povezuje evropske narode. Sicer pa so omenjeni dnevi nastali kot skupna pobuda Sveta Evrope in Evropske unije, v katerem je danes vključenih kar 49 evropskih držav. Temeljni vodili sta vzpodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne dediščine in ji predstaviti idejo o skupnem evropskem prostoru ter skupni kulturni dediščini..


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.