Do družine naravno

Foto: Žurnal24 Največja verjetnost zanositve je v dneh z najboljšo kakovostjo sluzi in v dneh,
Določite plodne in neplodne dni s kombinacijo znakov sluzi in temperature.
Oglej si celoten članek
Opazujte svojo sluz. Začetek plodnega obdobja napovedujeta občutek vlažnosti nožnice ali zaznava sluzi. Največja verjetnost zanositve je v dneh z najboljšo kvaliteto sluzi in v dneh, ki jim sledijo, do vključno dneva s prvo zvišano temperaturo.

Sensiplan je uveljavljena simptotermalna metoda, namenjena parom, ki se želijo nosečnosti izogniti, v veliko pomoč pa je tudi parom, ki si želijo zanositi. "Gre za naravno metodo načrtovanja družine, ki ne posega v naravno telesno dogajanje in je brez škodljivih stranskih učinkov," je povedala Petra Smrtnik, svetovalka za naravno načrtovanje družine.

Jutranje merjenje
"V praksi to poteka tako, da ženska opazuje občutke, ki se ji porajajo ob vhodu v nožnico, ter videz in otip sluzi materničnega vratu. Opazovanja zvečer vnese v tabelo. Vsak dan meri tudi bazalno temperaturo (zjutraj, še preden vstane). S pomočjo pravil vrednosti ovrednoti in tako vsakokrat znova določi začetek plodnega obdobja na začetku cikla in konec plodnega obdobja po ovulaciji," je o postopku povedala zdravnica Alenka Berkopec Valena. Za uspešno uporabo naravnih metod je potrebno tudi sodelovanje partnerja, temeljito poznavanje metode in pravil še pred začetkom uporabe ter v praksi dosledno upoštevanje pravil.

Zanesljivo vsaj toliko kot tabletke
Zanesljivost metode se meri po Pearlovem indeksu (PI izraža verjetno število nosečnosti, do katerih pride pri sto parih, ki določeno kontracepcijsko metodo uporabljajo eno leto. Do nezaželene nosečnosti pride lahko zaradi nezanesljivosti metode same ali pa zaradi nedosledne uporabe. Tako recimo Pearlov indeks 2-3 pomeni dve do tri nezaželene nosečnosti pri sto parih, ki so eno leto uporabljali to metodo). Tovrstna metoda je dokazano vsaj toliko zanesljiva kot kontracepcijske tablete, saj znaša PI 0,4 (zanesljivost metode, preverjena na več kot 17 tisoč ciklih, ki so jih poslale začetnice v prvih dveh letih uporabe).

Če v plodnem času uporabimo kako drugo kontracepcijsko sredstvo, je treba računati samo na zanesljivost tega kontraceptiva.
Petra Smrtnik, bit-je.si
Dolžina se spreminja
"Dolžina cikla se lahko pri posamezni ženski spreminja iz cikla v cikel in poznamo samo 3,3 odstotka žensk, ki se jim dolžina cikla spreminja samo v okviru treh dni," poudarja Smrtnikova. Sensiplan tako ponuja vpogled tudi v to, ali gre pri mesečni krvavitvi dejansko za menstruacijo (ki je posledica ovulacije v ciklu) ali pa je bil cikel neploden (brez ovulacije). "Takšna je tudi krvavitev ob jemanju hormonske kontracepcije, zato je informacija, da kontracepcijske tabletke uredijo menstruacijski cikel, napačna, kajti v času jemanja hormonske kontracepcije ženske nimajo ovulacij, torej tudi nimajo cikla," opozarja strokovnjakinja in dodaja, da na menstrualni cikel v veliki meri vplivajo način življenja, prehrana in stres.

Spodbuja komunikacijo
"Izkazalo se je, da sensiplan spodbuja komunikacijo med partnerjema, saj naravno načrtovanje družine pušča v vsakem ciklusu znova prostor za spontanost, česar druge kontracepcijske metode ne dopuščajo," pravi Smrtnikova. Pogosto se pari ob uporabi metode bolje zavedo, da spolni odnos ni edini način izkazovanja ljubezni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.