Dobite zaradi glasbe kurjo polt? Vaši možgani so drugačni!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Matthew Sachs je preučil vpliv glasbe na ljudi. Prišel je do zanimivega zaključka.
Oglej si celoten članek

Matthew Sachs, raziskovalec s Harvarda, je preučil možgane ljudi, ki pravijo, da se jih glasba tako dotakne, da dobijo kurjo polt. V raziskavi je sodelovalo 20 študentov – 10 poskusnih zajčkov ob poslušanju glasbe še ni dobilo kurje polti, 10 pa ta učinek glasbe poznajo še kako dobro.

Sachs je primerjal rentgenske posnetke njihovih možganov in ugotovil razlike v strukturi. Pri tistih, ki so poročali o kurji polti, je bila gostota vlaken, ki povezujejo akustično (slušno) območje skorje z območjem, ki procesira čustva, večja. To pomeni, da lahko ti dve območji "bolje komunicirata“ in so čustva takšnih oseb močnejša.

Do kurje polti pa lahko pride tudi zaradi spominov, ki jih oseba povezuje z določeno pesmijo, a tega ni mogoče kontrolirati med tovrstno laboratorijsko raziskavo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.