Dokazano: avtizem se razvije pred rojstvom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ameriški znanstveniki so ugotovili, da se avtizem razvije že med nosečnostjo.
Oglej si celoten članek

Kot pojasnjujejo v študiji, ki so jo objavili v znanstveni reviji The New England Journal of Medicine, imajo možgani otrok z avtizmom okvare, ki nastanejo že med razvojem v maternici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ko se med nosečnostjo oblikujejo otrokovi možgani, se razvije tudi možganska skorja, ki jo sestavlja šest plasti. Pri večini otrok z avtizmom smo odkrili, da se deli teh plasti niso pravilno razvili," je pojasnil soavtor študije, profesor nevroloških znanosti Eric Courchesne.

Znanstveniki so v študiji proučevali možgane enajstih umrlih otrok z avtizmom, starih od dveh do 15 let. Pri tem so se osredotočili na točno določeno skupino 25 genov, ki v možganski skorji ustvari specifičen vzorec, in jih primerjali z možgani enajstih umrlih otrok, ki niso imeli avtizma. Ugotovili so, da 91 odstotkov avtističnih otrok ni imelo teh značilnih vzorcev v več plasteh možganske skorje ali pa so bili vzorci drugačni kot pri možganih otrok brez avtizma.

Nepravilnosti so opazili v več delih različnih slojev čelnega in senčnega možganskega režnja, delov, ki sta odgovorna za družbeni čut, sporazumevanje, čustva in jezik.

"Najbolj presenetljivo je bilo, da smo podobno patologijo v zgodnjem razvoju možganov odkrili pri skoraj vseh avtističnih otrocih, še posebej ker imajo bolniki z avtizmom zelo različne simptome in je motnja zelo kompleksno povezana tudi z geni," je povedal soavtor študije Ed Lein.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:12 27. Marec 2014.

    Kje pa, vsi vemo, da avtizem povzrocajo samo in le cepiva. Aneda?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.