Domača na(d)loga

Foto: Žurnal24 Domače naloge delajte skupaj z otrokom!
Če ima tudi vaš otrok probleme z domačimi nalogami, mu naredite opravilo zabavno. Tako mu naloge ne bodo več predstavljale nujnega zla, ampak zabavo.
Oglej si celoten članek
Domače naloge so nujno zlo
Kdo želi po petih ali šestih urah učenja v šoli doma sedeti za mizo in pisati domače naloge? Le redki so tisti, ki jim domače naloge predstavljajo izziv. Osemletnikom ponavadi prej kot izziv, šolske naloge predstavljajo veliko breme. Namesto njih bi večkrat raje preživeli prosti čas s prijatelji, pred televizijo ali pred računalnikom. Toda domače naloge morajo biti narejene, saj se z njimi otroci tudi učijo.

Naj imajo zadolžitve
Otroci morajo domačo nalogo vzeti resno. To mora biti način, da se naučijo discipline. Najprej delo in potem zabava. Zato se morate najprej posvetiti njemu in mu pri domačih nalogah pomagati. Če mu bodo še vedno predstavljale nadlogo, mu delo naredite zabavno.

Začnite s prigrizki in vajo
Ne morete pričakovati, da se bo vaš otrok osredotočil na domačo nalogo, če ima prazen želodček. Zato poskrbite, da bo najprej pojedel topel obrok ali manjši prigrizek, če je že imel kosilo. Nato pa začnite skupaj z njim delati lažje vaje, ki jih ima za domačo nalogo.

Naj si naredi urnik
Urnik vašega otroka naj bo razdeljen na več dejavnosti. Ko ga bosta skupaj sestavljala, pazite, da bo na njem čas za domačo nalogo vedno ob isti uri. Ponavadi je dobro, če je domača naloga na vrsti takoj, ko se vaš otrok vrne iz šole. Takrat je vsa snov še sveža in bo nalogo naredil hitreje, kot če jo naredi zvečer. Kasneje naj ima na urniku nekaj prostega časa in pred spanjem še nekaj časa za ponavljanje snovi, ki se je je naučil tisti dan.

Pomagajte mu pri organizaciji
Preden se spravi k domači nalogi, naj si ošili svinčnike, priskrbi slovar, če ga potrebuje in ostale pripomočke, ki jih bo pri nalogi potreboval. Najprej naj naredi nekoliko težje naloge (za matematiko in slovenščino), kasneje pa naj se loti tistih lažjih, družboslovnih in naravoslovnih predmetov.
Ne bdite vedno nad njegovim delom, temveč mu sem in tja dajte tudi nekaj manevrskega prostora. Naj kakšno nalogo naredi sam, potem pa jo skupaj preglejta.

Ne bodite nervozni
Če zraven njega sedite že več kot eno uro, pa vama še vedno ni uspelo narediti ene naloge, ne izgubite živcev. Pomagajte mu pri računanju in ga tega naučite na preprost način. Pomagajta si z različnimi pripomočki, kot so jabolka ali kaj podobnega. Lahko vzameta tudi bombone in tako bo učenje še zabavneje, saj jih bosta na koncu lahko tudi pojedla.
Bodite pozorni samo na to, da mu ne dajete odgovorov. Vedno ga usmerjajte pri nalogi, vendar mu je ne rešujte. Ne razmišljajte namesto njega.

Preveč domače naloge?
Številne študije, ki so jih izvedli na Združenju za nacionalno vzgojo so pokazale, da je najbolj priporočljivo, da otrok v prvem razredu za vsak predmet na urniku porabi deset minut za domačo nalogo. Kasneje se te minute povečujejo skupaj z razredi in sicer tako, da ima otrok v tretjem razredu za vsak predmet na razpolago dvajset minut, v petem pa trideset. Kljub temu pa se številni učitelji tega ne držijo, saj so študije univerze v Michiganu pokazale, da imajo otroci več naloge, kot je priporočljivo. Zato morate včasih svojemu otroku med domačo nalogo za matematiko in domačo nalogo za slovenščino dovoliti krajši odmor.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.