Države, kjer živijo najdlje

Foto: Shutterstock Monako Foto: Shutterstock Macau Foto: Shutterstock Japonska Foto: Shutterstock Singapur Foto: Shutterstock San Marino Foto: Shutterstock Andora Foto: Shutterstock Guernsey Foto: Shutterstock Hong Kong Foto: Shutterstock Australia Foto: Shutterstock Italija Foto: Shutterstock Liechtenstein Foto: Shutterstock Canada Foto: Shutterstock Jersey Foto: Shutterstock France. Foto: Shutterstock Spain Foto: Shutterstock Slovenija
Najdaljšo življenjsko dobo imajo prebivalci Monaka, ki v povprečju živijo 89,68 leta. Slovenija se je na lestvici 221 držav znašla na 62. mestu.
Oglej si celoten članek

Med podatki, ki jih je ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) zbirala za potrebe World Factbooka, so tudi smrtnost prebivalstva v posameznih državah, vzrok smrti, starost umrlih in drugi podatki, ki so potrebni za analizo življenjske dobe prebivalstva. Analize kažejo, da je povprečna umrljivost svetovne populacije pri 67,59 leta, analitiki pa so pripravili tudi lestvico, v katerih državah živijo najdlje.

Slovenija na 62. mestu

Med 221 državami se je Slovenija s povprečno umrljivostjo pri 77,48 leta uvrstila na 62. mesto. Sosedje Italijani so se uvrstili na visoko 10. mesto s starostjo 81,86 leta, Avstrijci na 33. mesto s starostjo 79,91 leta, Hrvati na 81. mesto s starostjo 75,99 leta, Madžarska pa na 92. mesto s starostjo 75,02 leta.

Najnižje na lestvico so se uvrstile nerazvite države s slabo medicinsko oskrbo. Tako so zadnja mesta zasedle afriške države, kot je Republika Čad, s povprečno umrljivostjo pri 48,69 leta, pa tudi Afganistan s starostjo 49,72 leta in Somalija s starostjo 50,80 leta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.