Dve mesti na en mah

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Budimpešta, mesto ob Donavi, se ponaša s 123 termalnimi vrelci.
Oglej si celoten članek

Budimpešta je edina prestolnica na svetu, ki združuje dve mesti v enem – Budo in Pešto. Buda je gričevnat in zelen del mesta z grajskim kompleksom, kamor se lahko povzpnete z vzpenjačo in medtem uživate ob pogledu na z avenijami posejano Pešto. Po ogledu gradu in predsedniške palače se lahko po tlakovanih ulicah odpravite tudi do bližnje poznogotske cerkve svetega Matije in Ribiške trdnjave. Splezajte na enega izmed sedmih stolpov ter uživajte v razgledu na široko Donavo in znamenite mostove, ki obe mesti združujejo v Budimpešto.

Partija šaha v bazenu

V nasprotju z Budo je Pešta, kot radi povedo domačini, polna življenja ter ekonomsko in politično središče države. Sprehod med številnimi izložbami dopolnite z obiskom madžarskega parlamenta, ki je z 286 metri skupaj z Baziliko svetega Štefana najvišja zgradba v mestu. Po napornemu dnevu pa se osvežite v termah Széchenyi, enih od najpopularnejših v mestu, kjer si lahko naberete energijo in odigrate partijo šaha kot mnogi domačini.

Mediteran po madžarsko

Oddih v Budimpešti lahko popestrite z obiskom bližnje vasice Szentendre, ki s svojimi ozkimi tlakovanimi uličicami in barvitimi pročelji spominja na sredozemska mesteca. Privoščite si kosilo v prikupni restavraciji Aranysárkány, ki jo je obiskal tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush.

Čokolada, vino in Franz Liszt

Pot do Budimpešte lahko poživite z obiskom Soprona ob avstrijski meji. Mesto je znano po izvrstnih vinih, še posebno so ponosni na traminca, tavernah  in proizvodnji čokolade harrer. Obiščete lahko družinsko tovarno čokolade, kjer si boste ogledali postopek priprave in borbončice razvajali z različnimi vrstami kakavne razvade. Sopron je tudi mesto, kjer je madžarski skladatelj Franz Liszt odigral svoj prvi koncert. Letos slavijo 200-letnico njegovega rojstva, v njegovo čast pa lahko v Sopronu prisluhnete številnim koncertom.

Madžarsko morje

Balaton oziroma Blatno jezero je najpopularnejše letoviško središče na Madžarskem. Največje jezero v Srednji Evropi, ki ga mnogi imenujejo kar madžarsko morje, ponuja številne priložnosti za jadralce, kolesarje in pohodnike. V bližini leži tudi zdraviliško mesto Heviz, znano po drugem največjem termalnem jezeru na svetu. Tretma v heviškem jezeru še posebno priporočajo ljudem, ki imajo težave z revmo in bolečinami v sklepih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.