Dylan po slovensko

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriški kantavtor Bob Dylan je 70. rojstni dan praznoval 24. maja. Njegovo 70-letnico bo sklenil koncert v Križankah.
Oglej si celoten članek

Bob Dylan, ameriški glasbenik, ki je v zgodovini glasbe pustil velik pečat, je maja praznoval 70. rojstni dan, obletnice pa so se spomnili tudi na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji, kjer so pripravili projekt Bob Dylan: Postani prostovoljec! Ta bo vrhunec dosegel s koncertom v Križankah 21. septembra, ko bodo Dylanove pesmi zazvenele v priredbi slovenskih glasbenikov, med katerimi bodo Katalena, Murat & Jose, Mia Žnidarič in Steve Klink Trio, Brina, Zoran Predin & The Gypsy Swing Band, Chris Eckman & The Frictions, Severa Gjurin, Niet, Laibach in Vlado Kreslin, ki je z Dylanom že stal na istem odru.

“Pred Dylanom smo nastopili dvakrat, v Ljubljani in Varaždinu. V devetdesetih bi morali nastopiti pred njim tudi v Jeruzalemu, a je imel takrat težave s srcem in je koncert odpovedal. Na žalost nisem imel te sreče, da bi se z njim kaj dosti pomenkoval,” se spominja Kreslin, ki bo v Križankah izvedel Dylanovo pesem Don't Think Twice, It's All Right. Organizatorji so na koncert povabili tudi Dylana, a ga, kot so sporočili, najverjetneje ne bo: “Poslali smo mu vabilo, vendar je zelo zaposlen človek. Upamo, da je poslušal cede, in kar prepričani smo, da ni še nikoli prej slišal česa podobnega, kot je priredba njegove pesmi Ballad of a Thin Man v izvedbi zasedbe Laibach.”

Prostovoljstvo v ospredju
Projekt je namenjen predvsem ozaveščanju o široki paleti problematik, kot so trgovina z ljudmi, nasilje nad ženskami in zloraba otrok. “Sodelujemo s 14 nevladnimi organizacijami. Upamo, da bomo z dobro glasbo pritegnili mlade Slovence, nato pa bomo poskušali pridobiti njihovo pozornost za prostovoljstvo, ki bi pomagalo izboljšati njihovo državo,” pojasnjujejo na ameriškem veleposlaništvu, zamisel pa pozdravlja tudi Kreslin: “Pozdravljam to, da se Američani zavedajo Dylanove veličine. Mislim, da bi se po njih lahko zgledovala tudi naša država. Fina je tudi ideja prostovoljstva, ki je zelo blizu slovenskim glasbenikom, ki odigrajo nešteto dobrodelnih koncertov po Sloveniji.”

Projekt veleposlaništva poleg koncerta vključuje izdajo zgoščenke, na kateri naši glasbeniki izvajajo Dylanove pesmi, in dokumentarni film o nastajanju zgoščenke Vedno mlada – Slovenija avtorjev Maje Weis in Petra Braatza, ki bo na sporedu TV Slovenija 24. septembra v oddaji 33/45 sobotna glasbena noč. Če vam Dylana nikoli ni dovolj, pa lahko ta teden obiščete tudi Kinoteko, kjer predvajajo krajšo retrospektivo filmov, povezanih z ameriškim kantavtorjem in njegovo glasbo, in kjer bodo prvih 300 obiskovalcev obdarili z vstopnico za koncert v Križankah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.