Enotna položnica za Sazas in IPF?

Foto: Žurnal24
Direktor Sene o tem, ali bi enotna položnica, kot jo poznajo na Nizozemskem, ki bi združevala Sazas in IPF, lahko delovala tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Ste zagovornik enotne položnice kolektivnih organizacij. Koliko denarja bi s tem prihranili?
Izračunam lahko le približek: povprečni stroški kolektivnih organizacij pod eno položnico so bili lani 8,3 odstotka dohodkov, če ne bi bili združeni pod eno streho, bi bili vsaj 12 odstotkov. Kar pomeni, da se je prihranilo okoli 1,5 milijona evrov.

Koliko manj ljudi vam je treba zaposliti?
Najboljši primer so naši inšpektorji, ki smo jih zmanjšali za manj kot polovico. Zdaj imamo na Scanu, pod katerim sta združena nizozemski "Sazas" Buma in nizozemski "IPF" Sena, skupno 11 inšpektorjev. V preteklosti smo jih imeli toliko v vsaki kolektivni organizaciji.

Kaj pa avtorske tantieme – so se kaj zvišali zaradi redukcije preostalih stroškov?
Seveda – avtorski zaslužki so se zvišali tako za izvajalce, glasbene založnike in publisherje kot za avtorje in 
skladatelje.

Kako pa je na drugi strani s položnicami za plačnike, kot so gostinski lokali? So se te kaj zmanjšale?
Tarif nismo zmanjšali, smo pa uskladili merila in znižali administrativno breme v poslovnem svetu. Investirali smo tudi v spletno komunikacijo, ki pomaga pri razumevanju in sprejemanju naše dejavnosti.

Mar to pomeni, da je poslovanje tudi bolj transparentno v smislu, da imajo člani kolektivnih organizacij, denimo avtorji, pregled nad tem, kam vse gre njihov denar?
Skupna dejavnost ne vpliva na proces distribucije. Denar, ki se ga zbira za javno nastopanje/predvajanje, Scan plačuje tako Bumi in Videmi (avdiovizualci) kot Seni.

Katere so (bile) največje ovire na poti do enotne položnice? Kdo je najbolj lobiral proti?
Seveda sta obstajali interni opoziciji tako v Bumi kot Seni. Danes sodelujemo z obema enakovredno in obe organizaciji sta občutili, da je sistem zdaj boljši. Kakopak so bile tu težave, ki smo jih morali prebroditi, da smo našli končno rešitev, kako vse skupaj uspešno združiti pod eno streho. Razumljivo je, da na koncu obe strani nista bili enako zadovoljni in trajalo bo nekaj let, da se bo to popravilo. Politiki in predstavniki gospodarske zbornice so bili zelo za naš predlog združitve – a če smo realistični, dobro vemo, da bodo poslovneži vedno našli razlog, zakaj menijo, da so njihove položnice previsoke.

Kako pa – če sploh – enotna položnica vpliva na končnega uporabnika oziroma poslušalca?
Tudi samostojni podjetniki denimo zdaj dobijo le eno položnico namesto dveh. In če dobite na obisk inšpektorja, bo ta samo eden – ne več eden za vsako kolektivno organizacijo. Življenje bo za vse skupaj veliko lažje. S poslušalci glasbe pa se ne ukvarjamo, temveč le s tako imenovano dejavnostjo b-to-b (business to business, op. p.).

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:17 16. Julij 2014.

    ne utrujajte se z mepomembnimi zadevami.<br />obstajajo bolj pomembne, namreč, podpisati peticijo proti SAZAS-u je zelo pomembno, vitalnega pomena za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.