"Evropejci ste hedonisti"

Foto: Promo
Foto: Promo
DJ Marky je veliko ime boben basa, ki iz Brazilije na plesišča po svetu prinaša so(n)čne ritme, v katerih, kot pravi, Evropejci najdemo glasbeni hedonizem. Pri nas ga nocoj poiščite v Klubu K4.
Oglej si celoten članek

Pri nas ste že nastopili, videla pa sem vas tudi pred leti na nekem festivalu in res je, kar pravijo – vaši performansi so neverjetno energični. Kaj vam daje toliko energije – glasba ali publika?

Pravzaprav gre za kombinacijo obojega. Včasih so komadi, ki jih imaš in jih želiš vključiti v set, neverjetni, in ko so sveži, preprosto uživaš, ko jih poslušaš. Obenem pa je občutek, ko je komad publiki všeč in se prepusti temu, kar počneš, božanski – kot bi te dvignili v zrak.

Sodelovanje z Bunglom je prineslo krasen remiks skladbe Open your eyes zasedbe Snow Patrol. Zakaj ravno oni in zakaj prav ta komad?

Bil je le eden od tistih popularnih skladb v tistem času in sva se z njim poigrala. Izšlo se je zelo dobro, nad čemer sva bila kar malce presenečena.

Veliko ste sodelovali tudi z XRS-om, v zadnjih letih pa tudi z A.I., Total Science, Makotom in drugimi. Se je zaradi sodelovanj in različnih okusov/stilov vaš zvok kaj spremenil?

Ko z nekom sodeluješ, oba k mizi prineseta nekaj svojega, in kar delam jaz, ima vpliv na drugega in obratno. Vendar to velja le za določeno skladbo in mislim, da nobeno sodelovanje ni vplivalo na moj zvok.

Če bi se morali odločiti med didžejanjem ali produciranjem, bi izbrali …

Na to je resnično težko odgovoriti. V obojem uživam. Delati v studiu in občutek, ko končaš komad ter si z njim zares zadovoljen, je neverjeten, ker veš, da si nekaj dosegel. Obenem pa je prinesti ta izdelek v klub in ga zavrteti prav tako neverjetno, saj vidiš, kakšen vpliv ima glasba na ljudi. Če bi se že moral odločiti iskreno, pa bi verjetno izbral didžejanje.

Vaš komad Yellow Shoes je bil na lestvici Beatport top 10 kar lep čas. Ste pričakovali tak uspeh? Menda vas je malce skrbelo, da ga zaradi vaših vokalov ljudje ne bi kupili …

Vedel sem, da je komad v bistvu dober in ima zagotovo moj zvok, vendar sem bil, seveda, zaskrbljen, ker sem vanj vključil svoj glas. Nisem pevec in nikoli nisem rekel, da lahko pojem zelo dobro, zato je bilo lepo slišati in videti, da je ljudem vokal všeč in so skladbo kupili.

Pa svoj glas radi uporabljate v produkciji?

Niti ne. Drugi ljudje, ki so dejansko vokalisti, zvenijo veliko bolje.

Vaše nastope velikokrat spremlja MC, predvsem Stamina. Kako to, da izvajate takšne nastope?

Na odru je dobro imeti nekoga, ki razživi publiko. Delam z le nekaj različnimi MC-ji, za katere vem, da se razumemo in se spoštujemo. Mislim, da to ustvari bolj povezan nastop za vsakogar.

Pri nas boste nastopili z MC Stamino. Kakšno moč vam daje na odru?

Skupaj delava že zelo dolgo in se odlično razumeva in poznava. Je izjemen poznavalec različnih zvrsti glasbe in je na tekočem z drum'n'bassom, zato moje sete odlično dopolnjuje. Kadar zavrtim LK, ga je vedno dobro imeti ob sebi, saj so tudi v skladbi originalni vokali njegovi.

Se morata med nastopom veliko prilagajati drug drugemu?

Niti ne. Tolikokrat sva že nastopila, da skupaj padeva v prijeten groove in se v glavnem izkaže, da nama gre kar dobro.


Zasledila sem, da še vedno radi uporabljate vinilke. Kakšen je vaš pogled na digitalizacijo?

Vsake toliko časa uporabim vinilke, vendar na turneji v glavnem uporabljam Serato (programska oprema za digitalno didžejanje, op. a.). Danes je digitalizacija masivna zadeva, vsi svojo glasbo poslušajo na mp3-predvajalnikih in večina didžejev na svojih turnejah uporablja neko programsko opremo, zato digitalizacijo stoodstotno podpiram.

Imate v klubih kdaj težave, ker bi radi vrteli vinile, sami pa nimajo primerne opreme?

Bil sem na nekaj prizoriščih, kjer niso imeli nameščenih mešalk in so jih morali namestiti le zato, da sem lahko vrtel. Vendar mešalke večinoma so na prizoriščih in so tudi med mojimi zahtevami pred nastopi.

Morje, sonce, eksotika … Kakšne so drum'n'bass zabave pri vas v Braziliji – se kaj razlikujejo od evropskih?

Drum'n'bass je v Braziliji veliko bolj komercialen in zabave so bolj družabni dogodki. Na evropskih partyjih pa gre za glasbeni hedonizem, slišati sveže komade in se resnično prepustiti klubskemu vajbu.

Tudi za nastop v Ljubljani pripravljate kaj eksotičnega?

Seveda. Vedno poskušam prinesti toliko svežih komadov, kolikor je le mogoče, in vrnitve v Ljubljano se res veselim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.