Evrovizija: Švedska ponovno zmagala!

Foto: Profimedia evrovizija Foto: Profimedia evrovizija rusija Foto: Profimedia evrovizija italija Foto: Profimedia evrovizija belgija Foto: Profimedia evrovizija avstralija Foto: Profimedia evrovizija latvija Foto: Profimedia evrovizija estonija Foto: Profimedia evrovizija norveška Foto: Profimedia evrovizija izrael Foto: Profimedia evrovizija srbija
Letošnja zmaga na Evroviziji gre na Švedsko, s pesmijo Heroes, ki govori o upanju malega dečka, ki nima prijateljev. Maraaya na 14. mestu.
Oglej si celoten članek

Foto: EPA Evrovozija, Švedska Zmago na letošnji Evroviziji je dobil švedski pevec in Måns Zelmerlöw s pesmijo Heroes, ki govori o dečku, ki nima prijateljev, o herojih vsakdana in o večnem upanju.

Švedski pevec, ki je tudi TV voditelj in gledališki igralec, je prepričal tudi z odlično vizualizacijo z malimi belimi možički.

Plagiat?

Še vedno pa se pojavljajo namigovanja, da gre pri pesmi Heroes za plagiat. Obtožbe so se pojavile že takoj po njegovi zmagi marca na Švedskem. Pesem naj bi skopiral od Davida Guette, svetovno znanega didžeja in producenta, ki je lani izdal pesem Lovers On The Sun, pri kateri je sodeloval z ameriškim pevcem Samom Martinom. Presodite sami.

 

 

 

 

 

Švedska je sicer ena najuspešnejši držav na Evroviziji. Tekmovala je 55-krat, pred Zelmerlöwom pa je zmagala že s petimi drugimi predstavniki.

V zelo napetem glasovanju sta se na prvem mestu izmenjevali Švedska in Rusija, za katero je nastopila Polina Gagarina s skladbo A Million Voices.

Na tretjem mestu je pristala Italija, ki je stavila na zmagovalce letošnjega  Sanrema, pop-operni trio Il Volo s skladbo Grande Amore.

Četrta je bila Belgija z energično in trendovsko pesmijo Rhythm Inside. Zapel jo je 19-letni pevec Loic Nottet. Peto mesto si je priborila Avstralija, ki je na Dunaj poslala 33-letnega Guyja Sebastiana, enega najbolj popularnih avstralskih izvajalcev. Avstralija je bila na letošnjem jubilejnem Evrosongu gostujoča država.

6. mesto: Latvija
7. mesto: Estonija
8. mesto: Norveška
9. mesto: Izrael
10. mesto: Srbija

Slovenska predstavnika Maraaya, ki sta letošnjo Evrovizijo odprla, sta z 39 točkami zasedla 14. mesto. Slovenija je na odru v obliki očesa, ki zre v Evropo in predstavlja okno v svet, nastopila prva. Ob Marjetki in Alešu Vovku alias Raayu je na odru plesala Lara Balodis Slekovec v vlogi violinistke. Največ točk sta dobila od Makedonije, ki jima je podelila osem točk.

PREBERITE ŠE: Znani rezultati polfinala.

"Očitno ne gre samo za glasbo"

Foto: Osebni arhiv Maraaya "Očitno ne gre samo za glasbo... hvala Slovenci!!! Bili ste za nama, podpirali ste naju iz vsega srca... Tega nam nihče ne vzame!!! Ponosna sva na naš komad, najin nastop... Predvsem na vas!!! Hvala vam za vse!," sta po nastopu razočarana zapisala na svoji Facebook strani.

Kot je povedal Raay, sta slovenska predstavnika, glede na napovedih in zelo dober odziv na njuno pesem, pričakovala uvrstitev med najboljših pet. To so napovedovale tudi napovedi na stavnicah. Zadovoljna sta bila tudi s svojim nastopom, ki je bil po oceni Raya še nekoliko boljši kot v polfinalu. "In glede na to, kako se je Slovenija letos zapisala tudi izven treh minut nastopa, smo pustili nek svoj pečat in je to neka pot, ki jo moramo imeti začrtano za naprej," je še ocenil Raay. Duo se v Slovenijo vrača že danes, sprejem in srečanje z novinarji je predvideno ob 20. uri na RTV Slovenija.

Slovenci smo sicer 12 toč namenili zmagovalni Švedski, 10 točk Črni Gori in 8 točk Italiji.

Prvič v zgodovini so Evrovizijo spremljali tudi na Kitajskem.

Je bila kriva štartna številka ena?

Nekateri so sicer menili, da štartna številka ena ni najboljša, a Raay je menil drugače drugače. "Da so nama dali prvo mesto, je pa super, ker vedno začnejo z neko skladbo, v katero verjamejo, da je dobra in ne z neko počasno ali dolgočasno pesmijo. Tako da, to je super za našo pozornost."

Letošnje evrovizijsko tekmovanje so zaznamovale skladbe, ki so opozarjale na družbeno stanje in pozivale k boljši prihodnosti ter ljubezenske pesmi. Madžarska predstavnica Boggie je na občinstvo naslovila vprašanja o krivičnosti sodobne družbe, armenski predstavnikipa so s pesmijo Face The Shadow pozivali, da se ne smemo nikoli predati, ko sledimo svojim sanjam.

Predstavnika Litve Monika Linkyte in Vaidas Baumila sta prepevala o zaljubljenosti in se med nastopom poljubila na usta, o ljubezni je v skladbi In The Name Of Love pela tudi poljska predstavnica Monika Kuszynska, ki je po nesreči leta 2006 prikovana na invalidski voziček.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 17:30 24. Maj 2015.

    Sama zmagovalna pesem ni najboljša, pevec pa prav tako ni bil niti blizu najboljšega med nastopajočim... Imel je pa dober …

  • 16:51 24. Maj 2015.

    Za pederhćine je to razumljivo....DA "NE"..zato pa imajo ri-zi-jo--

  • 13:19 24. Maj 2015.

    Najbolj neumno se mi zdi, da se bi moral opravičiti za izjave. Sem istega menja kot je on povedal o …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.