Francija odlikuje Pahorja

Foto: Žurnal24 boris pahor bobo
Pisatelj Boris Pahor bo v četrtek, 27. septembra, prejel najvišje francosko odlikovanje, red viteza Legije časti.
Oglej si celoten članek

Nagrado mu bo podelila francoska veleposlanica v Sloveniji Chantal de Bourmont. V življenju tržaškega pisatelja zavzemata Francija in francoščina posebno mesto, zato želi Francija počastiti "tega poliglota in dejavnega člana slovenske manjšine v Trstu, ki je goreč zagovornik evropske kulturne in jezikovne raznolikosti".

Pahorjeve knjige, ki beležijo tudi njegovo bolečo izkušnjo življenja v Franciji, sodijo med najbolj prevajana slovenska literarna dela v Franciji. Pahorja so med drugo svetovno vojno okupacijske enote namreč izgnale v Francijo, kjer je v prijateljevanju s francoskim pregnancem izpopolnil svoje znanje francoskega jezika. Francoščina mu je, kot rad poudarja, večkrat rešila življenje.

94-letni pisatelj, veliki borec za pravice zamejcev, je v svetu najbolj poznan po svojem delu Nekropola, v slovensko zavest pa se je med drugim zapisal tudi z intervjujem z Edvardom Kocbekom, v katerem je ta spregovoril o povojnih pobojih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.