Fuj! Fekalije na zobnih ščetkah

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na približno 60 odstotkih pregledanih zobnih ščetk so raziskovalci univerze v Conneticutu odkrili fekalije. Če ne živite sami, je verjetnost, da je vaša ščetka okužena, kar 80-odstotna.
Oglej si celoten članek

Kako pridejo bakterije na zobno ščetko?
Dejstvo je, da pri splakovanju stranišča nastanejo aerosoli, ki se razpršijo po kopalnici, pravi Philip M. Tierno z univerze v New Yorku, ki je aerosole izmeril. Verjetnost, da so tudi na vaši ščetki fekalije, bo večja, če ta stoji v bližini školjke.

Kako nevarne so te bakterije?
Ker imamo v naših ustih že tako med 500 in 1000 različnih vrst bakterij, se naš imunski sistem, če smo zdravi, lahko z lahkoto spopade še z eno vrsto. Je pa podatek, kaj vse lahko pristane na naši zobni ščetki, nagnusen …

Kaj lahko storimo?
Zobozdravniki svetujejo, da ščetko zamenjate na vsak tri mesece. Po infekcijah – na primer herpesu – ščetko zamenjajte takoj, ko se infekcija poleže. Ščetko ne hranite v bližini straniščne školjke. Najbolje je, če je v omarici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.