Gangnam out, osvaja Harlem!

Ples, ki je v manj kot enem mesecu zavzel splet in se širi tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Fenomen. V zadnjem času ste najbrž na družabnih omrežjih opazili številne videoobjave o plesu Harlem shake. Razpasel se je tudi pri nas in njegove videorazličice snemajo celo v pisarnah znanih podjetij. Gre za tako imenovani spletni meme, ki se od uporabnika do uporabnika širi prek spleta. Fenomen Harlem shake se je začel v začetku meseca in gre za običajno situacijo, ki ob glasbi elektronskega izvajalca Baauerja postane neobičajna.

Značilnosti plesa in videa

Video se običajno začne z enim človekom, ki po navadi nosi čelado ali masko, na pesem okoli 15 sekund pleše sam, njegova okolica pa se zanj ne zmeni. Ko se zasliši baslinija, pa začnejo vsi plesati nori Harlem shake. Velikokrat v teh videoposnetkih nastopajoči nosijo nenavadna oblačila oziroma je teh zelo malo.

Na 1. mesto v ZDA in VB

Že v prvih desetih dneh iztekajočega se meseca je število naloženih videov s plesom Harlem shake doseglo štiri tisoč na dan, imeli pa so več kot 44 milijonov ogledov na dan. Le pet dni pozneje je ta številka narasla na že 40 tisoč na novo naloženih videov na dan z več kot 175 milijoni ogledov. Posledično se je Baauerjev singel katapultiral na prvo mesto lestvice iTunes v ZDA ter na drugo mesto lestvice iTunes v Veliki Britaniji in Avstraliji.

Primerjava z Gangnam Stylom

Po priljubljenosti ga številni že enačijo z Gangnam Stylom, treba pa je poudariti, da gre za dve različni stvari. Gangnam Style sta namreč originalna pesem in videospot korejskega izvajalca Psyja, Harlem shake pa je dejansko spletni meme, in kot smo že omenili, fenomen, ki se po spletu širi s hitrostjo, ki je v popkulturi v zadnjih letih ne pomnimo.

.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:34 25. Februar 2013.

    Sej se večina ne boste strinjal z mano ..<br /><br />Ampak taka glasba je res totalno zanič...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.