Geji nič več le obstranski liki

Foto: Arhiv kluba K4
Foto: Arhiv kluba K4
Gejevska skupnost praznuje. 29 let filmskega festivala in 7 let Roza sobot.
Oglej si celoten članek

Danes se začne 29. festival gejevskega in lezbičnega filma, ki se bo z uradnim after partyjem sklenil v klubu K4, kjer praznujejo sedmo obletnico Roza sobot – večerov, namenjenih gejevski in lezbični populaciji, ki so zamenjali nekoč znane Roza nedelje, porinjene na zadnji dan v tednu. Filmski festival, ki bo večinoma potekal v Kinoteki, bo letos posvečen dvema velikima slovenskima režiserjema, ki sta bila geja – Vojku Duletiču in Františku Čapu. "Oba režiserja sta izjemno pomembna za slovenski film. Bila sta dokaj odrinjena in bi v strpnejšem okolju gotovo lahko posnela veliko več filmov. Ni nujno, da koga preganjajo, dovolj je že, da mu priškrnejo vrata. Duletič je posnel veliko manj kot si je želel, Čap pa je brez dela zapadel v obup in alkoholizem ter dokaj kmalu umrl," sta nam pojasnila predstavnika festivala Brane Mozetič in Suzana Tratnik ter dodala, da jim je Slovenski filmski center letos namenil le sedem tisoč evrov, kar verjetno ne bo niti za tretjino potrebnih sredstev.

V filmih vedno več gejevskih likov

Gejevskih, lezbičnih in translikov je v filmih in nadaljevankah seveda veliko več kot nekoč, imajo tudi bolj pozitivne ali bolj življenjske vloge in niso več le obstranski liki, sta poudarila Mozetič in Tratnikova ter navedla nekaj svetovnih filmskih uspešnic, kot sta Gora Brokeback in Adelino življenje: "Žal pa se odnos do gejevskega in lezbičnega filma slabša, saj nekateri – predvsem pri nas – trdijo, da tovrstni filmi niso potrebni oziroma da filmov ne bi smeli tako ločevati. Ne gre za ločevanje, ampak za predvajanje filmov, ki jih sicer ne bi videli."

Roza sobote z 28 tisoč obiskovalci

"Leta 2006 smo v Sloveniji na področju gejevsko-lezbičnega gibanja postavili pomembne mejnike. V začetku leta smo odprli prve samostojne prostore informacijskega centra Legebitra na Trubarjevi cesti, 3. decembra pa prvič odprli vrata sobotnim Roza večerom. Na sceni takrat ni deloval klub Tiffany, zato je bil nedeljski K4 edini prostor za druženje in zabavo gejevsko-lezbične populacije. Kar 17 let smo potrebovali, da smo poleg nedelj v K4 končno dobili sobote, ko drugi dan ni bilo treba na fakultete oziroma v službe. Naredili smo več kot 70 Roza sobot (s povprečno 400 obiskovalci na večer je to okoli 28 tisoč ljudi). V klubu pa že četrto leto izvajamo testiranja na spolno prenosljive bolezni," so nam povedali organizatorji Roza sobot Ganimed.

Izbor filmov letošnjega festivala

Organizatorji priporočajo. "Za ljubitelje komedije nizozemsko družinsko komedijo 20 laži, 4 starši in jajčece ter argentinsko komedijo o materi neke lezbijke Materni jezik. Za vse, ki imajo radi zahtevnejše ali psihološko poglobljene drame, pa ameriški Kmalu, južnokorejsko Težo in švicarski film o težavni materi gejevskega pisatelja z naslovom Rosie, pri katerem se nam bodo pridružili ustvarjalci filma."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.