Gel proti zanositvi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Iznašli gel, ki zmanjša število spermijev.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci iz ameriškega raziskovalnega središča Los Angeles Biomedical Research Institute so iznašli novo kontracepcijsko metodo, namenjeno moškim. Gre za gel, ki se nanese na kožo in drastično zmanjša število spermijev.

Ne ščiti stoodstotno

Njegova prednost je preprosta uporaba, za zdaj pa ima eno bistveno pomanjkljivost, in to je, da pred nosečnostjo ne ščiti stoodstotno, saj je določeno število spermijev tudi po uporabi še vedno prisotno v semenski tekočini. Zanositev je tako še vedno mogoča, le možnosti zanjo je veliko manj. Znanstveniki so prepričani, da bodo gel kmalu dovolj izboljšali, da bo enako zanesljiv kot druga kontracepcijska sredstva.

Kombinacija hormonov

Gel deluje na podlagi hormonov, saj vsebuje moški spolni hormon testosteron in sintetično ustvarjen progestin. Prav ta kombinacija naj bi po raziskavah sodeč povzročila manjšo proizvodnjo semenčic. Kontracepcijski gel je sicer treba uporabljati podobno kot kontracepcijsko tabletko, saj ga je treba na kožo (lokalno) nanašati redno vsak dan. Izdelek je še v fazi preizkušanja, med vprašanji, ki jih morajo še rešiti, pa je najpomembnejše to, ali se raven spermijev po prenehanju uporabe gela znova uravnoteži.

Kontracepcijski gel je bil v raziskavi učinkovit pri 87 odstotkih moških.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.