Glasbeniki umirajo mlajši

Foto: EPA
Foto: EPA
Že dolgo obstaja splošno prepričanje, da glasbeni zvezdniki živijo hitro in umrejo mladi, nova avstralska študija pa je temu dodala znanstvene ugotovitve.
Oglej si celoten članek

Sodeč po rezultatih raziskave, ameriški pop glasbeniki v povprečju umrejo kar 25 let pred svojimi vrstniki. Po navedbah raziskovalcev študija kaže, da v polju pop glasbe nekaj ni v redu.

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v avstralskem mestu Sydney, je v precep vzela smrti 12.665 ameriških glasbenikov, pretežno moških, v obdobju med letom 1950 in letošnjim junijem. Študija je obravnavala življenjsko dobo pop umetnikov različnih žanrov, od jazza, punka pa vse do duhovne ritmične glasbe.

Število smrti, ki so jim botrovale nesreče, je bilo med glasbeniki petkrat do desetkrat višje kot pri ostali populaciji, obenem beležijo tudi višjo stopnjo samomorilnosti, ki je dvakrat do sedemkrat višja kot pri "navadnih smrtnikih". Zvezdniki so bili tudi osemkrat bolj izpostavljeni umorom.

Po raziskavi naj bi bila povprečna pričakovana življenjska doba pop glasbenika med 55 in 60 let, medtem ko naj bi bila ta znotraj splošne populacije nad 75. Ženske glasbenice naj bi imele povprečno pričakovano življenjsko dobo 60 let, kar je kar 20 let manj kot njihove javno neizpostavljene sovrstnice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.