Glavne napake pri vzgoji

Foto: Žurnal24 Otrokova ljubezen je neizmerna, če ga le ne dušimo preveč. (Foto: Shutterstock)
Starševstvo je izjemno težka služba. Nekateri vzgojni ukrepi se zdijo sami po sebi logični in pravilni, a pri nekaterih vseeno delamo velike napake.
Oglej si celoten članek

Nihče se ni rodil z znanjem, kako biti najboljši starš, in večina staršev tega znanja tudi ne pridobi zlahka. Povprečen odrasli se starševstva uči približno 14 let, kažejo raziskave. Poleg tega pa seveda potrebuje še nešteto ur treninga za vse življenje.

Izbrali smo najpogostejše napake, ki jih starši naredijo v odnosu do otroka in pri njem vzbudijo upor:

Prevelik nadzor
Starši si želijo otroka po svoji meri, idejah, podobi in preferencah. Njihovo življenje želijo nadzirati, kolikor dolgo se le da. S tem otroku preprečujejo, da bi se nagonsko razvil v osebnost, kakršna si želi biti. Naučite se, da je vaš otrok sam svoja oseba.

Kazen ni vedno primerna
Kazen je negativna energija, ki ne odraža ljubezni. Namen kaznovanja je otroku sporočiti, naj se v prihodnje vzdrži neprimernega vedenja, tako da mu zadamo bolečino. Če mu le pokažemo, kako njegovo neprimerno vedenje vpliva na odnos ali določeno dejanje, in pojasnimo, kako se temu lahko izognemo ali ravnanje izboljšamo, si bo otrok to zapomnil tudi brez kazni.

Ne držijo se obljub
Eno od najosnovnejših pravil starševstva je prav držanje obljub. Večina staršev se pritožuje, da jih otroci ne upoštevajo, kar pa skoraj vedno vodi v prepir. Otrok je ugotovil, da starševska beseda ne velja prav veliko, zato vas bo začel izkoriščati. Vedno pa vas bo poslušal in spoštoval, če se boste svojih načel držali.

Preveč se trudijo za otrokovo ljubezen
Namen vzgoje je pripraviti otroka na življenje – da je samostojen, močan in sposoben živeti brez staršev. Z nepravilnimi ukrepi lahko pri otroku hitro vzbudimo odpor, ki pa se kaže vse drugače kot v ljubezni do staršev. Starši si pogosto tudi delijo vlogo – eden je "dober", drugi "slab". Otrok tako dobro ve, h komu bo prišel po sočutje in dovoljenje. Prava otrokova ljubezen se pokaže večinoma takrat, ko starši vzpostavijo disciplino in pravila.

Vedno priskočijo na pomoč
Vsakič, ko ima otrok kakršnokoli težavo, mu eden od staršev priskoči na pomoč. Le kako se bo potem naučil sam rešiti težavo in se postaviti sam zase? Zaželeno je, da starši otroku pojasnijo, kako kakšna stvar deluje, a otrokova radovednost, ki je vsak dan večja, mu bo pomagala, da se znajde po svoje. Pa tudi če to ne bo vedno pravilno.

Premalokrat so samo prijatelji
Velikokrat starši ne stopijo iz svoje vloge in niso le preprosto otrokovi prijatelji. Otroci morajo vedeti, da se k staršem lahko obrnejo z vsako težavo, ki jo imajo, ter da bodo pri njih dobili pomoč ali nasvet. Če se starši ne kažejo kot prijatelji, se bo razdalja med njimi in otroki le še povečevala.

Foto: Žurnal24 otrok, star%C5%A1i, zabava, u%C4%8Denje



Dajejo slab zgled
Če se boste pred otrokom primerno vedli in zdravo jedli, mu boste vsekakor dali zgled, ki mu bo z leti začel slediti. Otroci so kot goba, saj vsrkajo vsako informacijo, ki jo dobijo iz okolja. Če je ta pozitivna, bo nanj večinoma tudi delovala pozitivno.

Preveč silijo, pritiskajo in podkupujejo
Če otrok česa ne želi jesti ali početi, ga v to ne smemo siliti. Že ima svoj razlog, ki ga starši večinoma ne poskušajo razumeti. "Če boš pojedel brokoli, boš dobil čokolado," bi lahko bil pogost stavek obupane mame ali očeta. S tem starši nehote dajo večjo vrednost sladkarijam kot pa mesu in zelenjavi.

Preveč skrbijo
Starše vedno skrbi za svoje otroke. Če gre za hrano, učenje, otrokovo rast in razvoj, je upravičeno, če gre za manj pomembne stvari, pa večinoma neupravičeno. Zavijanje v vato se še nikoli ni dobro izšlo, pravi ljudski pregovor. Naučite otroka, da se bo zavedal posledic svojih dejanj in samostojno stopal po lastni poti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.